Igen bosszantó és ugyanakkor szinte ijesztő méreteket is ölthet. Azonban nem árt tudni, hogy mi a normális mennyiség, amit vagy a párnán, vagy a fésűben látva találhatunk.

Mit tehetünk annak érdekében hogy megállítsuk a hajhullást?

Mivel a probléma a társadalom igen széles rétegét érinti, így a szakemberek régóta foglalkoznak annak okaival. Azt állapították meg ezzel kapcsolatban, hogy alapvetően a fejbőrben képződő DHT (di-hydro-tesztoszteron) hormon okozza a hajhullást. Továbbá, hogy a fejbőr állapota határozza meg a hajhagymák és a haj állapotát, és a hajhagymák azok, akik táplálják a hajszálakat, illetve ezek képesek energetizálni ezeket. A Hair-Line webáruházban megtalálható hajápoló termékek segítségével meghosszabbíthatod a szőrtüszők élettartamát. Ennek köszönhetően pedig növelheted hajad vitalitását.

hairline.png

Fontos, hogy mindig olyan hajápolási termékeket válassz, amelyek megfelelő mennyiségű hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, így képesek stimulálni a fejbőrt és energiával feltölteni azt. A különböző pre- és probiotikumok - amelyeket az Alfaparf Milano fejbőr ápoló termékei is tartalmaznak, -  igen hasznosak, ha szeretnéd megtartani fejbőröd egészséges egyensúlyát.

Milyen okai lehetnek a hajhullásnak?

A normális mennyiség az, hogyha naponta körülbelül 50-100 hajszálat veszítünk el. A látványt befolyásolja az is, hogy milyen hajhosszal rendelkezünk, hiszen a hosszú hajúaknál ez jóval látványosabban is történhet. Amennyiben ennél intenzívebb hullást tapasztalunk, az azt jelenti, hogy felborult az egyensúly, és a normális mennyiségnél több hajszál kerül a kihullási fázisba.

Több természetes oka is lehet ennek, például az évszakok váltakozása. Tavasszal és ősszel sokkal intenzívebb hajhullást tapasztalhatunk. Ezenkívül befolyásolják a genetikai tényezők, illetve az életmódunk is. Például lehet ilyen hatása néhány gyógyszernek, de a túlzott stressznek is. A probléma mögött sejthetjük a hormonháztartás felborulását is, vagy esetleg valamilyen betegség kialakulását. Például a coronavírus fertőzés is okozott sokaknál intenzív hajhullást. (Ilyenkor nem a vírus okozza közvetlenül a hajhullást, hanem a betegség nagy stresszt jelent a test számára, megemelkedik a kortizol szint, ami által felerősödik a tesztoszteron válasz, azaz a DHT hormon jelenléte, ami felelős a hajhullásért.) A drasztikus diéták és az egyoldalú táplálkozás is okozhat ilyen tüneteket, hiszen ez jellemzően valamilyen tápanyagnak a hiányához vezet, amely szintén stressz a szervezet számára..

Hogyan működnek a hajszálak?

Ahogyan a bőrünk is időről időre megújul, a hajunknak is van egy úgynevezett életciklusa. A hajnövekedés a hajhagymából indul és változó, hogy kinek milyen hosszúra, mennyi idő alatt képes megnőni. Bár nincs vérkeringése és nincsenek idegvégződései, nekünk akkor jelent igazán “halott” dolgot, amikor elválik a fejbőrünktől.

Változó, hogy melyik mennyi ideig él, hiszen vannak olyanok, amelyek növekedési fázisban vannak akár 2-6 évig is. Egy szőrtüsző 10-20 alkalommal képes megújulni, ez azt jelenti, hogy ennyi ideig nőnek belőle új hajszálak. Ezért is fordulhat az elő, hogy az életkorunk előrehaladtával megfigyelhetjük a haj mennyiségének csökkenését, hiszen a szőrtüszők egy része már nem növeszt új szálakat.