Egy energetikai audit feltárja a gyenge pontokat

Ha valamilyen energiahatékonysági fejlesztést tervez a cégünk, mindenképp készíttetnünk kell egy energetikai auditot. Az EnergyHub szakemberei segítenek ebben!

Ez a folyamat hasonlít egy CT-vizsgálathoz. Itt is pontosan és alaposan feltérképezi a cég aktuális energetikai állapotát, hogy egy átfogó és aktuális képet kapjunk róla. Fontos cél az audit során, hogy felmérjük az aktuális helyzetet.

A személyes konzultációk és helyszíni felmérések kiterjednek az energiaköltségekre és az energiafelhasználásra is.

Fejlesztési, beruházási lehetőségek felkutatása

Ha feltérképezték az aktuális helyzetet, akkor már könnyebben tudnak javaslatokat megfogalmazni a cég számára, hogy milyen lehetőségei vannak az energiahatékony beruházások terén.

Felvázolnak egy optimális működési állapotot, melyet elérhetünk abban az esetben, ha megfogadjuk a javaslatokat, melyeket megfogalmaztak a cégünk számára. Természetesen ez a stratégiai útmutatás nem egy általános összefoglaló lesz, hanem egy olyan terv, melyet kifejezetten a cégünk állapotát ismerve fogalmaztak meg számunkra.

https-energyhubhu-2023-majus-cikk2.jpeg

Egy-egy ilyen beruházás megvalósításával jelentős energiafelhasználás-csökkenés érhető el, egyúttal az energiaköltségek is minimalizálva lesznek. Ezáltal sokkal hatékonyabb, profitábilisabb működést érhet el a cégünk. A rentábilis működés versenyelőnyt is jelent, egyúttal a fenntarthatóság felé is óriási lépést teszünk.

Megéri egy energiahatékony beruházás?

Sok esetben külső forrásokat is be tudunk vonni az energiahatékony beruházásainkba, de ez nem feltétele annak, hogy megérje.

Előre ki lehet kalkulálni, hogy mekkora költséggel jár egy ilyen beruházás, ahogy az is, mekkora energiaköltség-csökkenés érhető el ezáltal. Így a havonta vagy éves szinten megspórolt összeg meg fogja mutatni, hogy milyen időtartammal számolhatjuk a beruházás megtérülését. 

Nézzünk egy konkrét példát! Tegyük fel, hogy a teljes energiahatékony beruházás 8 millió forintba kerül. Ha az energiafogyasztásunk ezáltal lefeleződik, akkor változatlan energiaár mellett is évente 4 millió forintot spórolunk. Így 2 év alatt megtérül a teljes beruházásunk.

Ha viszont nőni fog az energia ára (ami az utóbbi időben megtörtént, és további emelkedés várható), akkor még ennél is hamarabb meg fog térülni a teljes beruházott összeg. Például kétszer olyan magas ár esetén máris feleződik a megtérülési idő, azaz nem 2, hanem 1 év lesz.

A fenti példából is jól látható, hogy vannak befolyásoló tényezők, de ma már általában gyors megtérüléssel számolhatunk. És ha igaza lesz az elemzőknek, akkor az energia árának drágulása tovább csökkentheti ezt az időtartamot.