Milyen tünetei vannak? Mi okozhatja? Hogyan lehet kezelni a problémát? Mutatjuk a válaszokat!

A középfülgyulladás gyermekkorban, illetve felnőttkorban egyaránt jelentkezhet. A legtöbb esetben gyerekeknél fordul elő. A gyulladás vírusos és bakteriális fertőzés miatt is kialakulhat. A vírusos fertőzés esetén hurutos fülgyulladás alakul ki, bakteriális fertőzés esetén pedig gennyes gyulladás.

Milyen tünetei lehetnek a középfülgyulladásnak?

Hurutos gyulladás esetén a leggyakrabban előforduló tünetek közé sorolható a fül feszülése, az enyhe fájdalom és a halláscsökkenés. Gennyes gyulladás esetén olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például a láz, a fülfájdalom és a halláscsökkenés.

belvaros.jpeg

Középfülgyulladás esetén erősödhetnek az említett tünetek a fertőzés előrehaladtával. Ez azt jelenti, hogy fülfolyás és akár erős fájdalom is jelentkezhet idővel. A középfülgyulladás megelőzésében fontos szerepet játszik a felső légúti betegségek időben elkezdett, megfelelő kezelése.

Visszatérő középfülgyulladásnál érdemes az orrmandulákat eltávolítani

A középfülgyulladásnak sokféle oka lehet, többnyire torokgyulladás vagy nátha előzi meg. Ezt pedig a fülkürt működési zavara követi. Mindemellett okozhatja a garatban vagy az orrüregben végzett műtét is. Ritkább esetekben a fül sérülése is okozhat középfülgyulladást. Továbbá a kialakulásában szerepet játszik az életkor is.

A gyermekek esetében a fülkürt rövidebb, melynek következtében a kötőszövetek duzzanata miatt hamarabb kialakul az elzáródás. Továbbá számos esetben a fülkürt ideális működését a megnagyobbodott orrmandula is akadályozhatja. Amennyiben visszatérő középfülgyulladás alakul ki, érdemes az orrmandulákat eltávolítani. Ha jelentkeznek a betegség tünetei, akkor érdemes minél hamarabb időpontot egyeztetni a Belvárosi Orvosi Centrum fül-orr-gégész szakorvosaival.

A szakorvos megállapítja, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzésről van-e szó

A középfülgyulladás jól gyógyítható, minden esetben teljes lehet a felépülés. A kezelés megkezdése előtt a szakorvos alapos vizsgálattal megállapítja, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzésről van-e szó. A dobüreg szellőzésének helyreállítása a legfontosabb cél a kezelés során. Ha bakteriális eredetű gyulladásról van szó, akkor többnyire antibiotikumos kezelésre kerül sor. Továbbá a fülfájdalom csökkenthető a fül melegítésével.

Ha gennyes gyulladás alakult ki, akkor bizonyos esetekben szükség lehet a dobhártya átszúrására is, hogy ki tudjon folyni a fülből a felgyülemlett genny. Ez azért fontos, mert ha nem tud megfelelően kiürülni a váladék, akkor súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Erre nagyon ritkán kerül sor, csak akkor, ha elkerülhetetlen.