A Guinness World Records 2009 Gamer’s Edition friss kötete februárban jelent meg, és az ebben szereplő legfontosabb szereplők az idei E3 alkalmával kapták meg az angol cég képviselőitől a hivatalos elismeréseket.

Mijamoto Sigeru, a Nintendo emblematikus ikonja, Mario, Zelda, Donkey Kong és a pikminek atyja ezúttal a 2006-ban megjelent Wii Sports általános producereként vehette át a Best Selling Video Game (legtöbb példányban elkelt videojáték) plakettjét: a világőrületet kiváltott szoftverből eddig 45,7 millió példány talált gazdára.

A Most Popular Online Console Gaming Service (legnépszerűbb online konzolszolgáltatás) címet az XBOX LIVE képviseletében Major Nelson és Mark Whitten zsebelte be a Microsoft hétfő esti buliján: a Live 20 millió aktív előfizetővel bír, amely a jelenlegi játékosbázis 67%-a (hát még ha hazánkra is kiterjesztenék...).

Nyilván nem maradhatott ki a szórásból a Blizzard sem, Mike Morhaime és Paul Sams fogadhatta a gratulációkat a Most Popular MMORPG (legnépszerűbb MMORPG) címért. Naná, hogy a WoW a főhős, amely jelenleg 11,6 milliós előfizetői táborral bír. Ám az urak még egy plecsnit kaptak, melyen a Best Selling Strategy Game (legtöbb példányban elkelt stratégiai játék) díszlet: ez pedig a Starcraft, amelyből eleddig 9,5 milliót sikerült értékesíteni.

A Bethesda Softworks főtervezője, Todd Howard is örülhetett, hiszen a Fallout megkapta a Fastest-selling Multi Platform RPG (leggyorsabban eladott multiplatform RPG) kitüntető címet. Természetesen a Fallout 3-ról van szó, amelyből a megjelenését követő első héten, 2008 október 28-a és november 4-e között 4,7 millió darab fogyott.

A teljes Infinity Ward ott vigyorgott a színpadon a Most Played Online Video Game (legtöbbet játszott online videojáték) cím megszerzése miatt: a Call of Duty 4-be a játékosok naponta és összesen 15 millió percet öltek, de ez a játék nyerte el a legnépszerűbb online konzoljáték címet is, hiszen 2007 novemberi debütálása óta 13 millióan játszottak vele az Xbox LIVE rendszerén.

Guiness-rekordok a játékiparbanGuiness-rekordok a játékiparban

Charles és Kai Huang, a Red Octane két (ma már multimilliomos) alapítója a Best-selling Rhythm Game Series (legtöbb példányban eladott ritmusjáték-sorozat) címet vehette át, miután a Guitar Hero franchise eladásai átlépték a 25 milliót.

És a végére két érdekesség: a The Dares nevű punk-rock banda mondhatja el magáról, hogy ők voltak az elsők, akik olyan koncertet adtak, amely egyszerre zajlott a való- és a virtuális világban. Ők írták ugyanis a Free Realms témáját It’s Your World címmel, és ezt a nótát játszották el élőben, ami ugyanekkor felhangzott a játékon belül is. (A Free Realms a Sony Online Entertainment április 29-én elindított [PC-n, de később PS3-on is dübörög majd], ingyenes, családi, fantasy MMORPG-je, amely máris kétmillió előfizetővel büszkélkedhet.)

A másik pedig, az én személyes kedvencem, ugyanis annyira kedves, hogy rögtön lágyítja a fenti adatokat, amelyek azért súlyos dollármilliókat (sőt, milliárdokat) is elénk vetítenek: a Guiness amolyan fájdalomdíjként, tiszteletből, elismerés gyanánt megemlíti a kötetben Steve Wiebe nevét is. A fiatalember megpróbálta letaszítani trónjáról Billy Mitchellt, aki 2007 óta tartja a Donkey Kong elképesztő rekordját, 1 050 200 ponttal. Nos, Steve barátunknak majdnem összejött, de végül „csak” 989 400 pontot sikerült összekaparnia.

Nem baj, majd jövőre...