Gondozás vagy ápolás?

A két elnevezés teljesen másfajta jelentéssel bír. Gondozásról akkor beszélünk, mikor a napi rutinban való segítséggel (fürdetés, etetés) járulunk hozzá a mindennapok könnyebbé tételéhez. Az ápolás magasabb szintű, szakértelmet igénylő tevékenységeket takar (pl.: katétercsere).

Az Értékszigetnél kapható prémium gyógyászati segédeszközök jelentős terhet vesznek le a gondozást, ápolást végzők válláról. Kínálatukban a személyi higiénia, betegmozgató eszközök, betegágy kiegészítők, a kötszer és sebellátás kimagasló minőségű termékei mind megtalálhatók.

Gondozás

A beteggondozáshoz nincs szükség egészségügyi végzettségre. A rászorulók napi életvitelét megkönnyítő tevékenységet legtöbbször családon belül oldják meg. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy ezzel foglalkozó céget, illetve külső személyt is meg lehet keresni. Természetesen ezekben az esetekben a legfőbb kritérium a megbízhatóság.

https-wwwertekszigethu-2023-szeptember-cikk1.jpg

A házi segítségnyújtás a helyi önkormányzatoknál szociális rászorultsági alapon igényelhető szolgáltatás. A segítségnyújtást végző személy – általában szociális munkás – a gondozott önálló életvitelének megőrzésében segédkezik. Az alapvető szükségletek kielégítésén túl a ház körüli teendőkben is közreműködhet, sőt pszichés támogatást is nyújthat.

Otthonápolás

Az otthonápolás a kórházi fekvőbeteg ellátást válthatja ki – amennyiben az egészségügyi probléma orvosi végzettséget nem igénylő, szakápolói felügyelettel kiváltható. A beteg mellé kirendelt szakápolónak egészségügyi főiskolai végzettséggel és legalább kétéves szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie. A törvényi keretekhez kötött ellátást háziorvos írhatja elő.

Megfelelő feltételek esetén az ápolás a társadalombiztosítás terhére igénybe vehető. Amennyiben az elvárt feltételek nem teljesülnek, úgy magánúton kell otthonápolással foglalkozó céget, szakembert keresnünk.

Fogyatékos emberek támogató szolgáltatása

Az alapellátás speciális területe, melyben a fogyatékos emberek önálló otthoni életvitelének elősegítése a cél. A társadalmi beilleszkedés mellett a családi és társas kapcsolatok építésében való közreműködés ugyanolyan fontos, mint a fejlesztésekhez való hozzájutás segítése.

Fogyatékossággal élő, 14 év alatti, tartósan beteg gyermekeket segíti, illetve családjukat tehermentesíti az otthon segítés szolgáltatás. A családok életritmusához idomulva, a nap bármely szakában, havi 15 óra időtartamban vehető igénybe.

Szeretteink otthoni gondozásának, ápolásának biztosítása szívből jövő cselekedet, ami ugyanakkor fel is fordíthatja az egész család életét. Épp ezért, ne féljünk segítséget kérni ehhez a nemes, de emberpróbáló feladathoz.