A Trónok harca nyolcadik évada olyan sok néző és rajongó számára okozott csalódást, hogy az azonnal be is került a történelemkönyvekbe, és azóta sem akar onnan kikopni. Maga a világ kiötlője, George R.R. Martin is beleszállt a sorozatba, ahogy annak előzményébe, a Sárkányok házába is, és újfent ismét megkritizálta egy kicsit utóbbit, amit már a szériát gyártó HBO sem hagyhatott szó nélkül.

Martin szavai eredetileg saját blogján jelentek meg, de ott már törölve lett a bejegyzés, viszont a Variety gyorsan lehozta a dolgot, még mielőtt feltehetően az HBO rászólt volna az íróra, hogy ezt azért talán mégsem kellene. Az alkotó úgy gondolja, hogy elég nagy problémát jelent, hogy a sorozat készítői bizonyos aspektusokat tekintve eltértek az írásától. Értve ezt többek közt arra, hogy a történetből hiányzik Maelor herceg, Aegon és Helaena legkisebb fia, amellyel kapcsolatban Martin úgy véli, hogy nagy hibát követett el a showrunneri pozícióban tetszelgő Ryan Condal és csapata, ugyanis ez a döntés kihatással lesz a harmadik és negyedik évad bizonyos történéseire. Tehát nem ez a jó irány.

Amikor Ryan Condal először árulta el nekem, hogy mit tervez ezzel kapcsolatban évekkel ezelőtt (talán 2022-ben), én ellene voltam a dolognak minden szempontból. Ugyanakkor nem érveltem túl hosszan vagy túl szenvedélyesen. Ez a változtatás gyengítette a vonatkozó jelenetsort, úgy érzem, de csak egy kicsit. Persze úgy tűnik, Ryannek prózai oka volt erre a lépésre, azaz nem akartak még egy gyerekszínészt keresni, kiváltképp nem akartak azzal vesződni, hogy egy kétéves kisgyereket találjanak. Az ilyen fiatal színészek óhatatlanul lelassítanák a gyártási folyamatot, amelynek pénzügyi következményei lennének. A Sárkányok házánál márpedig mindig is probléma volt a büdzsével, tehát logikus, hogy ott próbáltunk spórolni, ahol csak lehetett.

Továbbá Ryan biztosított arról, hogy nem kell végleg megválnunk Maelor hercegtől, egyszerűen csak elhalasztjuk a színre lépését. Helaena királyné még mindig életet adhat neki a harmadik évadban. Ez végül is érthető volt számomra, úgyhogy visszavonulót fújtam, beletörődtem a döntésbe. Továbbra is szeretem azt az epizódot, meg úgy összességében a Vér és Sajt-szekvenciát. Igaz, ez által, hogy nincs meg a ’Helaena döntése’, gyengébb lett a jelenet, de nem számottevően. Amúgy is csak a könyv olvasó vehették észre ezt a hiányt, ám azok, akik nem forgatták a kezükben a Tűz és vért, így is szívszorítónak találhatják ezt a jelenetsort. Maelor amúgy sem csinált semmit ebben az epizódban. Hogyan is csinálhatott volna? Még csak kétéves ekkor” – magyarázta Martin.

Ugyanakkor az író szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy Maelor később bukkan fel. Spoileres rész következik:

Maelor önmagában nem sok vizet zavar. Egy kisgyerek, akinek még dialógusa sincs, nem befolyásol semmit, csak meghal… De az, hogy hol, mikor és hogyan hal meg, nagyon is számít. Maelor hiánya gyengítette a Vér és Sajt-szekvencia végét, de nagy árat fizetünk majd ezért a Bitterbridge jelenet kapcsán, beleértve annak hősiességét és minden borzalmát. Ez bizony aláássa Helaena öngyilkosságának a motivációját, illetve azt is, hogy ezrek vonulnak ordítva az utcákra és a sikátorokba abból a célból, hogy igazságtételt követeljenek a ’meggyilkolt’ királynéjukért. Egyik sem tekinthető esszenciálisnak persze… de mindegyik történés egy nagyobb célt szolgál, azaz segítenek összefésülni a szerteágazó szálakat.

Martin ígérete szerint még több problémára fog rávilágítani, amelyek kihatnak majd az utolsó két szezonra, noha, mivel törölte az említett blogposztot, ez már egyáltalán nem biztos, főleg, hogy az HBO képviselője nem sokkal az esetet követően közleményt adott ki a Varietynek:

Kevés nagyobb rajongója van George R.R. Martinnak és a könyvének, a Tűz és vérnek, mint a Sárkányok háza kreatív csapata, legyen szó a gyártórészlegről vagy az HBO-ról. Az általában igaz, hogy egy könyv átültetése a kisképernyőre a formátumból és annak korlátaiból következően nehéz döntéseket eredményez a showrunner részéről a karakterekkel és a cselekménnyel kapcsolatban, amit a nézők követnek, ez elkerülhetetlen. Mi hiszünk abban, hogy Ryan Condal és csapata kiemelkedő munkát végeztek, a sorozatért rajongó, az eddigi két évad során összegyűlt milliók pedig a továbbiakban is jól fognak szórakozni.