Ha szóba kerülnek a körökre osztott stratégiák, szinte mindenki (pláne azok, akik már elkerülték a harmadik X-et) azonnal rávágja, hogy Heroes of Might and Magic, nem véletlenül, hiszen az 1995-ben, a 2003-ban bezárt New World Computing által útjára indított franchise máig a műfaj egyik legfényesebb ékkövének számít – legalábbis az első 3 felvonás. A Ubisoft égisze alatt ugyanis már messze nem volt olyan egységes a minőség, az utolsó, szám szerint 7. epizód pedig csaknem 9 évvel ezelőtt, 2015. szeptember 29-én látott napvilágot, szóval a többség bizonyára rég lemondott arról, hogy valaha is visszatérhet a kastélyokhoz és a taktikus csatákhoz. Nos, az említett kiadó jól meglepte ezeket a rajongókat, a Gamescom keretében ugyanis lehullt a lepel a Heroes of Might & Magic: Olden Era nevet viselő 8. etapról, ami valójában egy előzmény (ahogy azt a neve is mutatja), szóval időben a kezdet kezdete előtt járunk.

Az Unfrozen (Iratus: Lord of the Dead) boszorkánykonyhájában fortyogó alkotásban az ígéretek szerint sokkal nagyobb szabadságot kapunk a hősök és a frakciók szintlépése terén, emellett a varázslatokat és a képességeket is egy átdolgozott rendszer segítségével fogjuk tudni megtanulni, miközben az ereklyékhez is hozzányúltak a fejlesztők – mostantól bónuszokat kapunk, ha egynél többet aggatunk magunkra az adott szettből. Ami a frakciókat illeti, az öt bejelentett brigád (Temple, Necropolis, Sylvan, Dungeon, Hive) mellett egy meglepetéssel is készül a csapat, a játékmódok kalapjába pedig egy random pályagenerátor, különálló terepek és egy egyéni pályaszerkesztő is került a kötelezőnek mondható kampány mellé. Természetesen az online mókák kedvelőiről sem feledkeztek meg a készítők, így a közös játék rajongói három móddal (Classic, One-hero, Arena) is elüthetik az időt.

Tartalomból tehát nem szenvedünk hiányt, a bejelentéshez mellékelt előzetes alapján pedig a látvánnyal sem nagyon lesznek gondok, szóval egyelőre optimisták lehetünk a projekt kapcsán – csak aztán nehogy hamar letörjön a lelkesedésünk. A trailer leírása szerint már nem kell olyan sokat várnunk a Heroes of Might & Magic: Olden Era Early Access verziójára, Steamen ugyanakkor 2025. második negyedéve van feltüntetve a megjelenés mellett, szóval egyelőre jó kérdés, hogy mikor érkezik a produkció. Addig is bízzunk benne, hogy az Unfrozen jobb munkát végez majd, mint a Might & Magic Heroes 7-en ügyködő Limbic Entertainment, ha pedig még nem tettétek, nézzétek meg a legendás harmadik fejezetről készült videónkat: