Gabe Newell híres arról, hogy nem rejti véka alá a véleményét akkor sem, ha az sokaknak nem tetszik -- emlékezzünk csak a tavalyi, Windows 8-as kirohanására. Nos, Gabe nem igazán rajong az Apple-ért sem, úgy gondolja, a kaliforniai cég túl vaskalapos és zárkózott, ez az üzleti modell pedig nem állít követendő példát a többi hasonló vállalatnak. Newell nemrég a Texasi Egyetemen tartott egy nyitott előadást, melyen a Steam Box architektúráról és a rá leselkedő legnagyobb veszélyekről beszélt -- eláruljuk, nem a többi konzoltól kell reszketnie a Valve-nak.

Gabe Newell

"A fő fenyegetés jelenleg az, hogy az Apple hatalmas szeletet hasított ki a piacból, és elég nyilvánvaló, hogy innen a nappalikat uraló termékek tervezéséhez vezet az út -- azt hiszem, az Apple nagyon könnyen letarolja a konzolos srácokat. Kérdés, hogy a PC-s szegmensben képesek vagyunk-e időben előretörni, hogy meg tudjuk erősíteni az állásainkat, és ezzel egy időben ki tudunk-e dolgozni egy hatékonyabb módszert a mobilok elérésére, mielőtt még az Apple beveszi magát a nappaliba."

Gabe szerint a 2013-as esztendő a nappaliért folyó harcról szól majd elsősorban, hisz az okostelefonok, a kézi- és asztali konzolok, na meg a számítógépek piaca egyre letisztultabb formát ölt. Meglátjuk, igaza lesz-e, noha tény, hogy a Steam Box-szal hatalmas kockázatot vállal magára az eddig jórészt csak videojátékokat készítő csapat.