Ez a bizonyos oldal az Online Gaming Zeitgeist. Amiért most "hírbe hozom": Zeh barátunk összesítette a statisztikákat két évre visszamenőleg, mégpedig arról, hányan játszottak a legnépszerűbb FPS játékokkal és ezek demóival. A táblázat ezen a címen található, és mellékelem hozzá a szerző pár magyarázatát is:

  • Az alsó kettő vonal, amelyhez nincs magyarázat, a BF2142 és a BF2 demó.
  • 2005 júniusában jelent meg a BF2, és jól látható, hogy ekkor hirtelen visszaesett az érdeklődés a HL1 és HL2 játékokra. Nyilván sokan ama címek rajongói közül kipróbálták az új csatát, aztán a két "öregebb" cím visszanyerte a népszerűségét, és a BF2 stabil tábort toborzott magának.
  • Érdekesebb a friss BF2142 helyzete: a játék nem "lopott" el más címektől rajongókat, valószínűleg sokan - kedvencük mellett - másodlagosan próbálták ki, és sok új játékos is érkezett. Természetesen érdemes lesz később megnézni, hogy áll a helyzet ezzel a stuffal.
  • Van még egy visszaesés, mégpedig ebben a hónapban, a HL2-nél. Zeh barátunk feltételezése szerint ez a CS:S új fegyverárainak köszönhető (röviden: az új rendszer szerint azon felszerelések ára, melyeket sokan vásárolnak felmegy, a többié ennek arányában csökken). Itt is a későbbi alakulás lesz az érdekes, hogy visszatérnek-e a rajongók, vagy esetleg újra előveszik a régi CS-t.
  • Az is megfigyelhető, hogy az UT2004 és a W:ET milyen stabil táborral rendelkezik, sőt, a CoD egészen figyelemre méltóan szilárd, a CoD2 sem gyengítette meg.

Az oldal, ahogy írtam, naponta frissül, és egy hetes átlagot vesz alapul. Két nagy területet ölel fel: a GameSpy által figyelt és nyilvántartott szerver/kliens játékokat (ezek száma jelenleg kb. 160), illetve a különféle modokat (kb. 2600 címről van szó!), de ezek közül csak az FPS-eket (bár egy-két kakukktojás azért akad közte).