A napokban indult útjára egy 2000 dolláros pályázat, melynek célja, hogy egy nyílt forráskódú meghajtóprogramot írjanak a forradalmi Kinecthez, ám a Microsoft biztosított mindenkit arról, hogy számos szoftveres és hardveres védelmi vonalat állítottak fel, amik elméletben betonbiztos védelmet nyújtanak majd a több millió dollárból kifejlesztett technológia számára. Ami azonban papíron működik, nem biztos, hogy a gyakorlatban is, ezt a feltevést pedig az AlexP álnevet használó cracker bizonyította is.



A feltört Kinect egyelőre még nem működik úgy, mint a gyári testvérei, AlexP ugyanis csak a szerkezet kameráinak képeit tudja megjeleníteni PC-n, de jó úton halad a teljes irányítás átvétele felé, hiszen a kamera irányítása Windows alapú programokkal történik.



Érdekesség, hogy AlexP nem indult a fentebb említett pályázaton, hanem a maga útján igyekszik kifejleszteni egy programot, mellyel jelentősen ki lehetne bővíteni a Kinect képességeit. Elmondása szerint a feltört perifériát az oktatástól kezdve a térfigyelésen át egészen a 3D-s modellezésig sok mindenre fel lehetne használni, ám mielőtt ez megvalósulhatna, komoly munka vár rá, melyhez pénz is kell, mégpedig 10.000 dollár, így hát gyűjtésbe kezdett.

A Microsoft mellesleg tagadja, hogy feltörték volna a perifériát. Állításuk szerint csak egy driver létezik, mely lehetővé teszi, hogy Windows alapú PC-ken is működjön a Kinect.