Robert Downey Jr. már a ’90-es években is nagy sztárnak számított, köszönhetően az olyan zseniális filmeknek, mint a Chaplin (ami miatt Oscar-díjra jelölték), vagy mint a Született gyilkosok, azonban ezidőtájt bevállalt egy-két olyan melót is, amire mai fejjel már nem igazán büszke. Ilyen volt a Harrison Ford és Tommy Lee Jones főszereplésével készült A szökevény folytatása, az 1998-ban mozikba került Életre-halálra, amit a színész karrierje egyik legnagyobb baklövésének tart. A második részben már nem Ford, hanem Wesley Snipes menekült a hatóságok elől, Tommy Lee Jones viszont újra eljátszotta a gyilkossággal vádolt szökevényeket hajszoló rendőrbírót, Downey pedig egy olyan ügynököt alakított, aki a két férfi macska-egér játékának kellős közepén sütögeti a saját pecsenyéjét.

Azt gondoltam, hogy valami talán hiányzik és egy olyan filmben kell szerepelnem, amire örömmel viszem el a gyerekemet” – idézte fel a színész, aki akkoriban fiatal apukaként keresett magának megfelelő szerepeket. Végül azonban egyáltalán nem élvezte a forgatást, sőt, a munkálatokat követően kifejezetten csalódottnak érezte magát, és a végeredménnyel sem volt elégedett. „Inkább ébrednék fel a börtönben egy TB-tesztre, mint arra a tudatra, hogy újra azon a forgatáson kell lennem.

mv5bymmyztiwn2mtnty2oc00mjczlwi1zgitnmvkmje1nzmym2vlxkeyxkfqcgcv1.jpg

A fent leírt szavak Downey Ben Frank által szerzett, 2010-ben megjelent életrajzi könyvében olvashatóak, amelyben a színész elmondja, hogy az általa megformált ügynököt csak Johnny Handgunnak, azaz Kézifegyver Joe-nak hívja (egyébként a figura a John Royce névre hallgatott), mivel szerinte kifejezetten rossz volt a karakter, az alkotásra pedig egyenesen úgy hivatkozik, hogy „minden idők talán legrosszabb akciófilmje”.

Ugyan anno a kritikusok azért eddig nem mentek el, de őket sem győzte meg a folytatás, és pénzügyileg sem teljesített jól, a 45 millió dollárból készült produkció csak 102 milliót szedett össze világszerte. Azonban 2022-ben rátalált a siker, bár nem sokáig: a Netflixen néhány napra a streaming-platform legnézettebb filmje lett.

A borítókép forrása: Collider