Az idei nyár egyik legnagyobb meglepetése lett a Twisters – Végzetes vihar, ami az 1996-os eredeti film folytatásaként ügyesen mixelte össze a nosztalgiát a modern blockbusterek szellemiségével. Noha a kritikák pozitívak, és a nézők is nagyrészt elismerően nyilatkoznak az alkotásról, azt bizonyára sokan észrevették, hogy a történetben nem igazán kerül említésre az amerikai filmeknél szinte kötelező jellegű globális klímaváltozás témája, illetve az ezzel kapcsolatos társadalmi és politikai szerepvállalás. A dolog azért érdekes, mert egy olyan természeti katasztrófáról szóló produkcióban, mint a Twisters, értelemszerűnek kellene lennie annak az üzenetnek/tanításnak, hogy a Föld átlag-hőmérsékletének növekedése mennyire komoly probléma a jelenkori társadalomban, és hogy ennek ellenére mennyire keveset teszünk ellene.

Ezzel a film rendezője, Lee Isaac Chung is tökéletesen tisztában volt, mégis úgy döntött, hogy a sokszor túltolt mantrázás és hegyibeszéd helyett inkább szórakoztatni akarja a közönséget. A CNN-nek adott interjújában a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „Én csak biztosra akartam menni, és azt szerettem volna, hogy ne érződjön a filmen, hogy bármiféle üzenetet akarna közvetíteni. Egyszerűen csak nem érezem úgy, hogy a filmeknek az üzenetközvetítés lenne az elsődleges feladatuk. Sokkal inkább arról van szó, hogy megmutatjuk velük, mi történik a való világban. Kerek-perec kimondjuk, hogy a dolgok változnak. De ugyanakkor biztosra akartam menni, hogy közben nem keltünk a nézőkben olyan érzetet, mintha egy magasztos üzenetről papolnánk nekik, mert én úgy vélem, hogy a mozi nem erre való. Sokkal inkább egyfajta reflektálás a világban zajló dolgokra.

Attól függetlenül, hogy mélyebb témákat nem nagyon tartalmazott, a konszenzus szerint így is sikerült egy jó filmet letenni az asztalra, a róla készült kritikánkat pedig ide kattintva olvashatjátok el.