Bérlés vagy vásárlás? Mi a jó döntés?

Általánosságban véve nehéz volna azt mondani, hogy minden egyes cég számára a szerverbérlés vagy a -vásárlás volna a jobb választás. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is.

A vásárlás mindenképpen egy komolyabb elköteleződés. Ha felmerülnek hardveres problémák, akkor azokat tudni kell kezelni, vagy legalábbis kell egy szakértő csapat, amelyik tudja, hogy lehet hatékonyan elhárítani a hibát. Kell mérnököt, rendszergazdát alkalmazni, akik természetesen nem ingyen dolgoznak.

Szintén jelentős különbség, hogy a bérlésnek folyamatosan van havi díja, szervervásárlás esetén alapvetően egy egyszeri nagyobb kiadással kell kalkulálni. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a különféle telepítések, frissítések megoldásra várnak akkor is, ha már birtokolja az ember az adott szervert. Érdekes kérdés az is, hogy mi van, ha új vasra van szükség, mit kezdünk a régivel? Ezeket a kérdéseket érdemes alaposan megfontolni, mielőtt leteszi a voksát az ember az egyik vagy a másik lehetőség mellett.

httpsrackforestcom-2021-december-pot-cikk-cikk1.jpeg

Milyen konfigurációk közül lehet választani?

Ha van tapasztalatod, akkor összeállíthatod a saját igényeidnek leginkább megfelelő szervert. Amennyiben nem vagy annyira járatos, akkor választhatsz például a RackForest előre elkészített konfigurációi közül. Ez a magyar tulajdonú cég számos szolgáltatást nyújt, regisztrálhatsz náluk domaint, bérelhetsz tárhelyet, van VPS és szerver hosting szolgáltatásuk is, de szervert is vásárolhatsz tőlük természetesen.

Nézzük, hogy mit tud egy kisebb szerver, egy úgynevezett Supermicro 1 unit E-2100. Ennél a konstrukciónál egy Xeon-E2236 Coffee Lake CPU-val számolhatsz, amely 6/12 processzor magot tartalmaz 3.4 GHz-es órajellel. A RAM egészen 128 GB-ig bővíthető ennél a csomagnál. Opcionálisan választható az LSI 3108 hardware RAID vezérlő és a Battery Backup Unit is, valamint 4 db HDD vagy SSD ill., további 2db NVMe SSD is konfigurálható bele.

A RAM egy nagyobb csomag (pl. 2 unit Scalable) esetén akár 1024 GB-ra is bővíthető. Itt már  2x Xeon-Silver 4210R CPU tartozik a szerverhez processzoronként 10/20 maggal, és  2.4 GHz-es órajellel, valamint akár 12 db HDD/SSD kapacitással.

Mennyibe kerül mindez?

Nos, a világban mint mindennek, a szervereknek sem állandó az ára. A folyamatos infláció ezt a területet sem kerüli el, ezért nincsenek listaárak. Ahhoz, hogy megtudd, mennyiért kínálnak most egy adott csomagot, ajánlatot kell kérned.

Ne aggódj, ez egyáltalán nem bonyolult, és még telefonálnod sem kell feltétlenül. Csupán egy űrlapot kell kitöltened, megadva a nevedet, az e-mail-címedet és egy rövid üzenetet, hogy melyik konstrukciónak szeretnéd megérdeklődni az árát.