PC

Nem mai hír, hogy a Vivendi szeretne megszabadulni az Activision-Blizzardban lévő részesedésétől, de az friss fejlemény, hogy nagyon nem akar összejönni az üzlet. Az óriásvállalt korábban több kísérletet is tett arra, hogy vevőt találjon, de a magas ár miatt senki sem jelentkezett, aztán maga az Activision jelezte, hogy szívesen elszakadna, ám ezt meg a bíróság nem engedi.

A delaware-i legfelsőbb bíróság azt nehezményezi, hogy az Activision nem szavaztatta meg a 8,2 milliárd dolláros folyamatról a vezetőséget. Ez a bíróság szerint törvénybe ütközik, így azonnali hatállyal megszüntették az Activision-Blizzard független céggé való alakulását. Fellebbezni az ügyben október 10-én lehet, amit a játékkiadó meg is fog tenni.

Emlékeztek arra az esetre, amikor az ötéves angol gyerek 1700 fontos számlát csinált a szüleinek, mert az alapban ingyenes játékban játékon belüli vásárlásokat hajtott végre, hogy így jusson előre? Az eset óriási visszhangot keltett, aztán elült, amikor nem kellett befizetniük a számlát. A londoni székhelyű Office of Fair Trade azonban a héten figyelmeztette a fejlesztőket, hogy a jövőben tartózkodjanak az agresszív játékbeli vásárlásokra való felhívásoktól, mert ezek „tisztességtelen és agresszív kereskedelmi gyakorlatok, amelyekre elsősorban a gyermekek a fogékonyak”. Az OFT igazgatója, Cavendish Elithorn kijelentette: „Egy egy új és újító jellegű iparág, amely az elmúlt években hihetetlenül gyorsan fejlődik. Azonban a szabályozásra szükség van, elsősorban a gyerekek védelmében. A fejlesztők a vizsgálat alatt együttműködtek velünk, és azóta már pozitív változásokat is tapasztalunk.” 

Októberben egy testes frissítés fog megjelenni a Scrolls című játékhoz. A bővítmény több opciót hoz a személyre szabhatóságban, bemutatkozik egy új játékmód, lesz nézői opció, s 40 új tekercset szerezhetünk be.

Az új játékmód a Judgment nevet kapta, s ebben a játékosok egy véletlenszerűen összeállított paklival vesznek rész egy ötkörös viadalban -- az öt kör végeztével a teljesítményünk függvényében valamilyen jutalmat kapunk. A Mojang célja, hogy ezzel a játékmóddal esélyt adjon az érvényesülésre a kezdő játékosok számára is.

A Burnout-sorozat egyik fejlesztője, Adam „DjArcas” Sawkins úgy határozott, hogy egy olyan játékot készít, ami a Criterion Games játékainak egyik legkedveltebb részét tartalmazza, konkrétan a Crash játékmódot. Így született meg a Truck Stop, amiben egy kamionnal vagy más termetes járművel kell minél nagyobb pusztítást okozni. Alább meg is nézhetitek a Steam Greenlight trailert, ezen az oldalon pedig megvásárolhatjátok a kezdetleges verziót öt dollárért.

November 15-én fog megjelenni a Tiny Brains PC, PS3, és PS4 platformra. Értelemszerűen Európában PS4-re november 22-ig kell várni a programra.

Noha pénzügyileg a Surface-család nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Microsoft nem adja fel: a cég a héten jelentette be a Surface 2 és a Surface Pro 2 termékét. A két gép forradalmi változást nem hoz az elődökhöz képest, csupán frissített, erősebb kiadásokról van szó, melyek tovább bírják szuflával. Az újítások között 10 órás élettartam videózás közben, beépített támasz, 1080p támogatás és USB 3.0 található -- az olcsóbbik modellben egy Tegra 4 processzor dolgozik, míg a nagy testvérben egy Haswell Intel i5 teszi a dolgát.

Mind a 449 dolláros Surface 2, mind pedig a 899 dolláros Surface Pro 2 október 22-én fog megjelenni 22 piacon. Az előrendeléseket már fogadja a Microsoft.

Ez történt... (2013. - 39. hét)

A Rockstar Games kiadta a GTA 5 zenei albumát. A The Music of Grand Theft Auto V egy három részes kollekció, mely tartalmazza a játékhoz szerzett valamennyi zenét -- nem a licencelt anyagokról van szó, hanem azokról a szerzeményekről, amik megrendelésre készültek. Az iTunes kínálatában összesen 59 számot vehetünk meg albumonként 10 dollárért, vagy együtt 25 dollárért.

Az Electronic Arts új vezérigazgatója, Andrew Wilson belső átalakításokat hajtott végre. A döntései a vezetőség struktúráját érintették, mégpedig átszervezések formájában: korábbi pozícióját, vagyis az EA Sports vezetését Patrick Söderlund veszi át, aki eddig a Battlefield-sorozattal foglalkozott, Frank Gibeau ezentúl az EA mobiljátékait fogja parancsolni, az EA Maxistól pedig Lucy Bradshaw csatlakozik Wilson csapatához. Peter Moore, aki sokáig esélyes volt az EA vezérigazgatói pozíciójára, marad a helyén.

Konzol

Kínában több, mint egy évtized után szabadon lehet vásárolni ezentúl konzolokat, köszönhetően egy megállapodásnak, mely Sanghajt szabadkereskedelmi zónává alakítja. A Kínai Államtanács határozata szerint azok a külföldi cégek, amelyek a szabadkereskedelmi zónán belül folytatnak termelést és eladást, szabadon forgalmazhatják termékeiket, azonban minden egyes eszközt a Kulturális Minisztériumnak jóvá kell hagynia. Kínában 2000-ben tiltották be a videojátékokat, miután a fiatalabb lakosság körében elterjedt ez a fajta szórakozás. A feketepiacon ugyanakkor megtalálhatók voltak a konzolok, de népszerűségre nem tettek igazán szert, amiatt, hogy az emberek játékra PC-t és okostelefont használtak/használnak a mai napig.

A Valhalla Knights 3 nevű PS Vita játék október 15-től lesz megvásárolható az Egyesült Államokban, mind dobozos, mind letölthető változatban, 40 dolláros áron. A játékosnak egy fantasyvilág legsötétebb helyén, a Carceron börtönében kell megtalálnia egy régesrég elveszett kincset. A börtönben azonban sajátos szabályok érvényesülnek, melyek között az erőszak és a becstelenség, illetve a bizalom hiánya a legfontosabbak. Választható fajok (ember, törpe, elf, stb.) és 20 karakterosztály áll rendelkezésre, hogy a legteljesebb mértékben a játékos igényei szerinti karaktert  lehessen a játékban elindítani. A játékot a Marvelous AQL fejlesztette, az XSEED Games adja ki, és az amerikai megjelenést később az európai követi, igaz, csak digitális formában.

Az Assassin’s Creed 4, a Watch Dogs, a Battlefield 4, és a Call of Duty: Ghosts mind olyan játék, amely először PS3-ra, és Xbox 360-ra jelenik meg, majd frissíteni lehet ezeket PS4 és Xbox One verzióra. Azonban az Ubisoft és az EA is megerősítette, hogy ezen játékok egyjátékos mentéseit nem lehet majd implementálni az újgenerációs konzolokba -- nem tudtak rá megoldást találni. Ez főleg a Watch Dogsnál és az Assassin’s Creed 4-nél probléma, melyek erős egyjátékos történettel rendelkeznek. Így érdemesebb megvárni ezen játékok next-gen változatait, hogy maradéktalanul lehessen élvezni mindegyiket.

A német korhatár-besoroló bizottság nyilvántartásba vette a PS Vitára megjelenő  Injustice: Gods Among Ust!

Ez történt... (2013. - 39. hét)

Nem sok van hátra a Quantic Dream utolsó PS3-ra készülő nagy dobása, a Beyond: Two Souls megjelenéséig. Az Egyesült Államokban most van az utolsó lehetőség a játék előrendelésére, azonban azok, akik megteszik, jónéhány plusz dolgot kapnak. Így a játék zenei CD-jét, egy így készült videósorozatot, egy dinamikus PS3 témát, és egy avatar-csomagot. A legnagyobb plusz azonban egy, „Advanced Experiments” nevű játékhelyszín lesz, mely félóra plusz játékidőt ad hozzá a programhoz. Ebben Jodie-nak és Aiden-nek egy fejtörőkből és egyéb rejtvényekből teletűzdelt pályán kell végighaladnia, így kényszerítve a játékost a logikus és a helyzetnek megfelelő gondolkodásra.

2013 végén Európában is megjelenik a Bravely Default, mely a Square Enix szerepjátéka Nintendo 3DS-re. Az Európába érkező kiadás jobb karakteranimációkat, változtatható nehézségi szinteket, választható angol/japán nyelvet és feliratokat (francia, német, spanyol), jobb felhasználói interfészt fog kapni. A Square Enix megjelentette a játék első trailerét is, melyet alább láthattok.

Az Egyesült Államokbeli Taco Bell étteremlánc fantasztikus akciót eszelt ki a Sonyval közösen. Azok, akik a Taco Bellnél esznek szeptember 16 és november 10 között egy ötdolláros menüt, kódot kapnak, amellyel premier előtt nyerhetnek egy PS4-et, egy éves PS Plus előfizetéssel, plusz egy PS4 játékot, a Knack című programot. A kiírás szerint minden negyedórában nyer valaki, a konzolcsomagot a Sony november 12-ig szállítja ki a szerencséseknek.

A Larian bejelentette, hogy a Divinity sorozat következő része, mely a Divinity: The Original Sin címet viseli, 2014-ben jelenik meg.

A Kotaku jelentése szerint a Nintendo Wii U-n megjelenő Batman: Arkham Origins 10 dollárral lesz olcsóbb, mint a játék PS3-as és Xbox 360-as verziója. Az árcsökkentés okát a Warner nem közölte, elemzők szerint a cég így kompenzálja a játékosokat a hiányzó multiplayermód miatt.

Új Killer Instinct videó, amiben Sadira mozdulatait vehetjük szemügyre.

A Gamescom során a látogatók kipróbálhatták az Xbox One-exkluzív Dead Rising 3-at, ám sokan csalódottan léptek el a monitor elől. A probléma oka, hogy a játék sebessége változó volt, amiről aztán sokan meg is írták a véleményüket, mondván, a fejlesztők nem is értik a dolgukat, a játék meg rossz lesz. Az internetes nyafogást szerencsére nem hagyta annyiban a Capcom, s közleményben hívták fel az emberek figyelmét arra, hogy a játék még nincs kész, ezért látták azt, hogy nem sima a teljesítmény. Mike Jones azt mondta, hogy az optimalizálás az utolsó dolog a fejlesztés folyamatában, és ők bizony még dolgoznak. A csapat türelmet és bizalmat kért, s azt ígérték, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb játékot készítsék el. Jones továbbá hozzátette, hogy nemcsak a levegőbe beszél, ugyanis a TGS-en kitett játszható demó, mely a Gamescomos panaszolt verzió egy frissített kiadása volt, már nem szenvedett az fps-problémától.

Újabb gameplay videó jelent meg a Metal Gear Solid 5: The Phantom Painből, mégpedig ezúttal angol nyelven tekinthetjük meg a jó egy éves első bemutatót.

Októberben is ingyenes játékokat tölthetnek le azok, akik aranyszíntű Xbox Live tagsággal rendelkeznek -- az év tizedik havának első napján a Might & Magic: Clash of Heroes című játék lesz elérhető. Ez egy eredetileg 2009-ben Nintendo DS-re készített RPG, tele körökre osztott stratégiával és puzzle-feladványokkal. Az október második ingyenes játéka a szokásos módon 15-étől lesz letölthető ingyenesen, ám ennek mibenléte még nem ismert.

Nem tudni, hogy pontosan miért késik a Plants vs. Zombies 2 androidos változata, de az biztos, hogy nem az Apple és az EA machinált -- legalábbis a két cég közleménye szerint. A héten azt hallottuk, hogy az Apple -- Frank Gibeau szavaival élve -- egy valagnyi pénzt adott az ideiglenes exkluzivitásért, ám ez nem sokkal később az Apple tagadta, majd pedig az EA azt mondta, hogy szimpla félrekommunikálásról van szó. Akárhogyan is van, a Plants vs. Zombies 2 egyelőre csak iTermékekre érhető el.

A hét kérdése: az év hátralevő részéből melyik játékot várod a legjobban?