PC

Linuxra portolna a Valve? Bár a Steam hivatalosan nem várható a nyílt operációs rendszerre, a cég a pletyka szerint január óta keres legalább egy embert, aki segít átportolni windowsos játékokat Linux alá. Most azonban fordult a kocka, mert maga Gabe Newell is megszólalt az ügyben. A Valve mindenható ura levelet írt a phoronix.com-nak, melyben elmondja, hogy komoly teljesítménygondok merültek fel a linuxos kód alatt, és arra kéri az embereket, hogy aki tud, segítsen. A Steam nemrég kijött Androidra, ez lenne a második lépés?

Állítólag november 6-án fog megjelenni a Black Ops 2. A kiszivárgott, de egyáltalán nem biztos információk szerint új játékmódok, reformált killstreak- és perk-rendszer, illetve a Call of Duty Elite 2.0 várja az érdeklődőket.

Április 11-én a felfrissült GOG kínálatában a Legend of Grimrock is kapható lesz 12 dolláros áron. Már elő lehet rendelni.

Kijött a legutóbbi Minecraft patch. Az 1.2.5-ös sorszámú folt megannyi kisebb-nagyobb hibát javít, illetve türelmetlenebbé és veszélyesebbé teszi az ocelotokat. Az összes javításért lásd a Mojang Blogot.

Problémás lehet a PC-s Ridge Racer: Unbounded City Creator nevű pályaépítője. Röviden szólva: nem működik. A fejlesztők a Steamen jelezték, hogy tudnak a dologról, és már gőzerővel dolgoznak a megoldáson. Szóval türelem, jön a patch.

A PC Gamer ellátogatott a CCP Fanfestre, hogy megtudja, mit gondolnak a keményvonalas EVE rajongók a konzolos Dust 514-ről. Az alant látható videóban ki is fejtik véleményüket a fanok -- minimális angol tudás nem árt.



Fejlődik a Counter-Strike: Global Offensive bétája. A legutóbbi patch egy Arms Race nevű játékmóddal tette teljesebbé a programot, melynek lényege, hogy mindenki azonos fegyverrel indul, és minden egyes frag után kap egy másikat. Az nyer, aki a legutolsó fegyverrel is fraget szerez, mely nem más, mint a kés. A folt teljes tartalmát erre találjátok.

Mi is az a Witcher? A The Witcher II: Enhanced Edition trailere segít megvilágosodni.



A nemrég bejelentett Guild Wars II: Collector's Edition 149 dollárba kerül az USA-ban, és 149 euróba nálunk, ami szívás, hisz utóbbi átszámítva sokkal több pénzt jelent. A rajongók fel vannak háborodva, az NCSoft pedig adókkal, terjesztési költségekkel és piaci körülményekkel magyarázza a dolgot. Most komolyan: eddig nem tűnt fel a drága rajongóknak, hogy a dollár : euró arány mindig 1 : 1 a játékiparban?

Ingyenes autós játékot fejleszt a Eutechnyx. Az Auto Club Revolution belépett a nyílt béta státuszba, így az érdeklődőknek nem kell mást tenni, mint feliratkozni, letölteni az ingyenes klienst, és játszani.

Ha már ingyenes autózás, érdemes tudni, hogy a GTR-rel robbantó SimBim is ingyenes platformon munkálkodik. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudni, bár valószínű, hogy a GTR 3-ra nem lesz kihatással (sajnos).

A CCP elmondta, hogy a World of Darkness MMORPG világában nem születünk vámpírrá, minden játékos emberként indul, és akár azt is megtehetjük, hogy szándékosan nem alakulunk át. Ugyanakkor a fejlesztők szerint ezzel megfosztjuk magunkat a játék nyújtotta élménytől, lévén halandóként semmi esélyünk. "A játék akkor kezdődik, amikor meghalsz." Jó tudni.

A CCP egyébként bemutatta az első hivatalos trailert, és az első játékbeli jelenetet is a World of Darknessből. Alant láthatjátok a két felvételt -- nem csak rajongóknak kötelező anyag!





Az Interplay alapítója, Brian Fargo szerint a kiadók rettenetesen bánnak a fejlesztőkkel, de történeteket nem fogunk erről hallani, mert mindenki attól fél, hogy ha kitálal, soha többet nem talál állást az iparban.

„Nagyobb a feszültség, mint gondolnátok. El sem hinnétek, manapság miket megtehetnek a kiadók a fejlesztőkkel. Szörnyű. Nem mindegyik kiadó ilyen; nem dolgoztam mindegyikkel, így nem mondhatom, hogy az összes ilyen, de rengeteg sztorit hallottam már.”

Így ölheted meg Hitlert a Sniper Elite V2-ben, persze csak ha nem zavar a történelem megerőszakolása.



A Trine 2 patch formájában egy új nehézségi fokozatot kapott. A hardcore mód megemeli az ellenségek életerejét, kikapcsolja azt a lehetőséget, hogy a varázslók magukat vagy a társukat lebegtessék, illetve minden checkpointot csak egyszer használhatunk, túl sok halál esetén pedig elölről kell kezdenünk az adott pályát.

A Frozenbyte továbbá egy expanzió méretű DLC dolgozik, mely valamikor nyáron fog megjelenni, s hat új pályát, új szörnyeket, és egy sztorit tartalmaz, valamint új képességeket is kapnak a hőseink, amiket az alapjátékban is használhatunk. Ár és cím egyelőre nincs.

Az Age of Empires Online már a Steamről is letölthető, bár továbbra is szükség van egy Games for Windows Live fiókra, a kapcsolódó programot nem kell feltelepíteni.

A Kingdoms of Amalur: Reckoning achievement-listája alapján úgy tűnik, hogy a The Legend of Dead Kel DLC után még legalább egy letölthető tartalom meg fog jelenni új ellenségekkel, történettel és felfedezhető területtel.

PC-re és PlayStation 3-ra egy új Battlefield 3-patch jelent meg, Xbox 360-ra, azonban még nem tudni, hogy mikor érkezik meg a milliónyi hibajavítást tartalmazó tapasz.

Új Worms epizódon dolgozik a Team 17. A Worms Revolution PC-re és konzolokra egyaránt megjelenik ez év őszén. Alant a bemutatkozó trailer, jó kukacoskodást!



Ben Cousins szerint két éven belül már a szólista játékokra is kiterjed a mikrotranzakciós rendszer. A Ngmoco Sweden vezérigazgatója, a Free-2-Play rendezvényen elmondta: a közeli jövőben az olyan nagy kaliberű játékok, mint a The Elder Scrolls V: Skyrim ingyenesen fog megjelenni, az ilyen típusú programokon belül ugyanis gyakorlatilag végtelen mennyiségű pénzt költhetünk mindenféle felszerelésre és kacatra.

A Ubishopból már tölthető a The Settlers Online. A játék ugyan ingyenesen játszható, de lehetőség van arra, hogy beszerezzük a 12 fontos kezdőcsomagot, amiben 2500 drágakő, végtelen mennyiségű nyersanyag, illetve egy harcedzett tábornok lapul.

Az Auditorium, a Pulse és a Fractal mögött álló Cipher Prime csapatának sikerült összegyűjteni a szükséges pénzt ahhoz, hogy elkészítsék az Auditorium folytatását. A srácok a Kickstarteren keresztül kalapozták össze a szükséges összeget, ami mindösszesen 60 ezer dollár volt.

Konzol

A SoulCalibur V sztorija csupán negyede az eredetileg tervezettnek, árulta el a Namco. Eredetileg mindegyik karakternek külön befejezés járt volna, pont úgy, ahogy a legtöbb verekedős játékban, és bár a tervezett anyag még mindig a fejlesztők birtokában van, pénz és energia hiányában inkább a boltba került változat mellett döntöttek. Talán nem is baj, a SoulCalibur V "története" még ilyen röviden is felér egy örökkévalósággal.

Pár napja adtunk hírt róla, hogy egyes kutatók szerint az Xbox 360 HDD-je még formázása után is megőrzi a játékosok adatait. A Microsoft reagált a vádakra, és bár a bankkártya adatok visszanyerését "valószínűtlennek" tartja a cég, azért teljes kivizsgálást ígér.

Még mindig szaggat a PS3-as Skyrim, a fejlesztők legutóbbi, 1.5-ös javítása pedig úgy néz ki, csak PC-re jön. A foltot a Bethesda elküldte a Sonynak, ennek azonban már 11 napja. A játék PS3-on majdnem játszhatatlan, időnként annyira akadozik, hogy képtelenség befejezni az adott küldetést -- már hónapok óta kongatják a rajongók a vészharangot, de az áhított patch csak nem akar jönni.

Nyitottabb fejleszthetőséget várnak a következő konzolgenerációtól a nagyobb fejlesztőcsapatok, adta hírül a Gamasutra. Az Ubisoft Massive és a Crytek egyaránt úgy látja, hogy míg a PC-n könnyen lehet frissíteni a játékokat, addig konzolokon túl nagy a bürokrácia, és túl sokba kerül minden. A Capcom is egyetért, a mostaninál könnyebb, olcsóbb és átláthatóbb rendszerre van szükség. S hogy mi erre a gyártók válasza? Semmi, bár esélyes, hogy ha lenne sem tetszene a fejlesztőknek, hisz a konzolokkal foglalkozó megacégek szeretnék minél inkább felügyelet alatt tartani a platformjaikat.

A Forza Motorsport 4 április 3-án további 10 autóval bővül. A 7 dolláros Alpinestars DLC-ben az alábbi gyönyörűségeket találjuk:

  • 2011 Mercedes Benz #35
  • Black Falcon SLS AMG GT3
  • 2011 Aston Martin #9
  • Aston Martin Racing AMR One
  • 2012 Jaguar XKR-S
  • 1995 BMW M5
  • 2011 Maserati Quattroporte Sport GT S
  • 1985 Maza RX-7 GSL-SE
  • 1972 Mercedes-Benz 300 SEL 6.3
  • 1959 Cadillac Eldorado Biarritz Convertible
  • 1997 Volvo 850 R
  • 2012 Scion tC



Az Epic Mickey 2-vel karöltve egy másik Disney-játék is meg fog jelenni, ennek címe pedig Epic Mickey: Power of Illusion. A 3DS-exkluzív játék a The Power of Two előzménye lesz, illetve az 1990-ben megjelent Castle of Illusion folytatása. A játék központjában Mickey mágikus ecsete lesz, amivel különféle tárgyakat és a rajzfilmfigurákat kelthetünk életre, hogy segítsenek minket a kaland során.

Áprilisban a Shank 2-t, a Shift 2 Unleashedet, a Silent Hillt, a Canabaltot, a Farm Frenzy 2-t, a Mystic Gardent és a Frogger Returnst tölthetik le ingyenesen a PlayStation Plus előfizetőek. Továbbá egy belépő is dukál a Ghost Recon: Future Soldier zárt bétatesztelésébe, illetve az érintettek olcsóbban szerezhetik be a House of the Dead 4-et, a Disney Universe-t, és a GTA IV: Episodes from Liberty Cityt.

Kinect Star Wars launch trailer:



Késik a Silent Hill: Book of Memories. Új megjelenési dátum egyelőre nincs a PlayStation Vitára készülő horror számára.

Egy új pletyka szerint a Microsoft jövőre egy karcsúsított Xboxot fog piacra dobni. A régi-új gép a jelenleg kapható modell lekicsinyített, meghajtó nélküli változata lesz, mely az arcade- és Kinect-játékokra fókuszál, árban pedig közel esik a 100 dolláros Apple TV-hez.

A Silicon Knights vezetője, Denis Dyack szerint a használtjáték-piac mostanra már gondot okoz a fejlesztők számára, sőt megemeli a munkálatok költségét, hosszútávon pedig magát a játékipart is veszélybe sodorhatja, hiszen a fejlesztők pár hónappal a premier után már nem látnak bevételt a játékukból, így a jelenlegi üzleti modellel felhagyhatnak.

Jamaoka Akira, a Silent Hill-sorozat zeneszerzője osztja Inafune Keiji azon véleményét, miszerint a japán fejlesztők képtelenek olyan játékot készíteni, ami globális szinten sikeres tudna lenni.

„Lehet, elértük a teljesítőképességünk határát, és ezt be kell látnunk. Úgy gondolom, hogy azok a japán fejlesztők, akik nem értik a tengerentúli kultúrákat, nem képesek egy globálisan sikeres játékot készíteni. ”

Nyolc percet mozog a Trials Evolution. A motoros arcade játék (melynek PC-s megfelelője az ősi ElastoMania) Trails HD folytatása ígéretesnek tűnik, reméljük, lesz olyan jó, mint az elődje.



A Sony három új, Playstation Home-exkluzív játékot jelentett be. A Cutthroats: Battle for Black Powder Cove (már játszható) egy tengeri csatákra összpontosító program, a No Man's Land (tavasszal jelenik meg) egy hagyományos lövölde egy posztapokaliptikus világban, a Mercia (nyáron várható) pedig egy fantasy szerepjáték.





A LittleBigPlanet 2 hamarosan egy új DLC-t kap, melyben a Journey című játékból átvett kosztümöket találunk 3 dollárért.

Áprilisban fog megjelenni az Uncharted 3 utolsó letölthető tartalma, melyről egyelőre csak annyit tudunk, hogy két új pályát (Graveyard, Old Quarter) biztosan tartalmazni fog.

 Ez történt... (2012. - 13. hét)Ez történt... (2012. - 13. hét)

Megérkeztek az új Night Springs-epizódok!








Egyéb

Az FBI és egyéb amerikai ügynökségek licencelték az Unreal 3 grafikusmotort. Azt nem tudni, hogy mennyit fizettek, de azt igen, hogy az Epic többszörösen díjnyertes motorjával az Unreal Government Networköt fogják kiépíteni, amiben a nyomozók virtuális helyszíneken végezhetnek kiképzést, szanitécek gyakorolhatnak, valamint a fegyvergyártók még a gyártás előtt láthatják az új játékszerüket működés közben.

A Rovio (Angry Birds) megvette a Futuremark játékfejlesztői ágazatát, akik korábban a Shattered Horizont és az Unstoppable Gorgot készítették el.

Minden Half-Life-rajongó legrosszabb rémálma?



Minecraft-komaptibilis vírusvideók:



A College Humor a Skyrimet sem kíméli.



Ezen a héten sem maradunk PC mod nélkül, s megint egy fából készült gyönyörűséggel jelentkezünk. Az alant átható, Aerodyne névre keresztelt házikót Jeffrey Stephenson készítette, aki már jó tíz éve készít ilyen alkotásokat.

Ez történt... (2012. - 13. hét)Ez történt... (2012. - 13. hét)Ez történt... (2012. - 13. hét)

A THQ és az Adidas békésen rendezte 10,6 millió dolláros pereskedésüket. A probléma az volt, hogy 2010-ben a THQ elvállalta, hogy egy játékot készít a sportszergyártó miCoach terméke alapján, ám 2012-ben jelezte, hogy a játékot végül mégsem tudja elkészíteni. Az Adidas bírósághoz fordult, mivel úgy gondolták, hogy a THQ szerződést szegett, de a két fél végül egymás közt rendezte a nézeteltérést: a THQ-nak nem kell fizetnie, az Adidas pedig megkapja a beígért játékot, csak éppen nem a THQ lesz a kiadó.

Jón Kristinssont régi kalandjátékok ihlették meg, a Tumblr-oldalán pedig be is mutatta pár alkotását.

Ez történt... (2012. - 13. hét)

Így működik a NECA által készített, 150 dolláros Portal Gun replika.



Twitteren zaklatja a Trónok harca amerikai rajongóit az Atlus. A Kotaku szerint a Game of Thrones RPG kiadásáért felelős -- egyébként méltán jó hírű -- cég Twitter-robotja minden olyan felhasználónak küld valami felesleges üzenetet a játékról, aki a tévésorozattal kapcsolatban ír valami. A Kotaku kapcsolatba lépett az Atlusszal, szerintük ez a marketingstratégia fontos építőköve.

Kézzel festett Sonic cipők? Nos, bár tömeggyártásukra egyelőre nem kell számítani, Lindsey Gunsallustól lehet rendelni belőlük, kicsit borsos, 350 dolláros áron. Egy pár 45-65 munkaórát igényel, szóval így tessék sírni az árszabás miatt.

Ez történt... (2012. - 13. hét)

A Dark Horse kiadó nemsokára megjelenteti a The Art of Portal 2 című albumot, melyben a játékhoz készült művészi munkák lesznek láthatók. Akit érdekel a kötet, az most láthat pár képet belőle -- mi tagadás, gyönyörű munka lesz.

Ez történt... (2012. - 13. hét)Ez történt... (2012. - 13. hét)Ez történt... (2012. - 13. hét)

Elítéltek egy fiatal szerelmespárt Oszakában, amiért még 2010-ben halálra vertek egy szegény tinilányt, amiért nem volt hajlandó eleget gyakorolni egy bizonyos játékkal (hogy ez melyik, nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy milyen platformról van szó -- annyi biztos egyedül, hogy konzollal kapcsolatos a dolog), és mert nem vitte le a szemetet. A párocska 13, illetve 14 év börtönt kapott -- nem valami sokat ahhoz képest, hogy bár mindketten segélyen éltek, a 17 éves áldozattól várták, hogy helyettük is dolgozzon és a játékokkal eredményeket érjen el, majd mikor ez nem következett be, szó szerint agyonverték. (forrás: Kotaku)

Hatalmas Capcom-rajongásról tett tanúbizonyságot egy Larry D Warren Jr. nevű művész. Larry egy nagyméretű festményt készített a kiadó legjobb karaktereivel, melyet alant is megtekinthettek. Remek munka, megnéznénk egy ilyet Bethesda szereplőkkel is.

Ez történt... (2012. - 13. hét)

És a már művészet, íme a francia Rémy Pontzeele Mass Effect poszter kollekciója. A képeket a Cerberusnak és a Kék napok terrorszervezetnek dedikálta a derék Rémy -- de persze minden bizonnyal csupa jó szándékból.

 

Jordan Mechner, a Prince of Persia sorozat alkotója saját bevallása szerint jó ideje nem találkozott az első játék forráskódjával, mert az elveszett, ki tudja, mikor. Nos, ez a szerencsétlen helyzet végre megoldódott, ugyanis Jordant felhívta az édesapja, hogy talált pár furcsa lemezt a szekrényben. Bizony, az elveszettnek hitt kódról volt szó, melynek hála Mechner most azon dolgozik, hogy modern gépekre is átportolja az eredeti játékot.

Szeretitek Batmant? És a Legót? Elég, ha egyiket a kettő közül, mert az alant látható trailer már el fog szórakoztatni.





A jövő héten az alábbi játékok fognak megjelenni:

  • Kinect Star Wars (április 3.) - Xbox 360
  • Devil May Cry: HD Collection (április 3.) - Xbox 360, PS3
  • Confrontation (április 5.) - PC
  • Top Gun: Hard Lock (április 5.) - PC, Xbox 360, PS3
  • Rhythm Thief & the Emperor's Treasure (április 5.) - 3DS
  • Twister Mania (április 5.) - Xbox 360
  • Warriors Orochi 3 (április 6.) - Xbox 360, PS3
  • Happily Ever After (április 6.) - PC


A hét kérdése: Hogy változtatnád meg a Mass Effect 3 fináléját?