A Beetlejuice Beetlejuice nem várt sikert aratott a mozikasszáknál, és a második hétvégéjén sem vesztett sokat a népszerűségéből, szóval Tim Burton megfelelő érzékkel melegítette fel pályafutása egyik legkultikusabb rendezését. Ám nem sokan múlt, hogy a folytatás a filmszínházak helyett streamingen debütált, hasonlóan a két évvel ezelőtti Hókusz Pókusz 2-höz – a direktor azonban kötötte az ebet a karóhoz, mivel mindenképpen nagyvásznon szerette volna bemutatni a második részt.

A Beetlejuice 2 volt az első projekt, ami zöld utat kapott a Warner filmprodukciós részlegénél Michael De Luca és Pamela Abdy 2022-ben történt regnálása után, azonban a The New York Timesnak most elárulták, hogy a munkálatok korai szakaszában még úgy álltak a dolgok, hogy a folytatás egy exkluzív streamingpremier lesz, szóval csak a saját platformjukon, a Maxon mutatják be. „Ebbe Tim sehogyan sem ment volna bele. Egy vizionárius művészről beszélünk, akinek a filmjei a nagyvászon után kiáltanak” – nyilatkozta Abdy a lapnak.

A stúdió viszont túl drágának tartotta a filmet, melynek költségvetését nagyjából 147 millió dollárra lőtték be, jórészt a nagy sztárokat felvonultató szereplőgárda miatt. Michael Keaton mellett a Stranger Things-szel újra a rivaldafénybe kerülő Winona Ryder is visszatért, hozzájuk csatlakoztak olyan újoncok, mint Hollywood egyik legfelkapottabb híressége, Jenna Ortega, valamint Willem Dafoe és Monica Bellucci.

Ennek fényében Luca és Abdy azt ajánlotta Burtonnek, hogy megkaphatja a mozis bemutatót, amennyiben kijön a gyártás 100 millió dollárnál kevesebb büdzséből. Emiatt Burton és színészei, Keaton, Ryder, Ortega és Catherine O’Hara belementek abba, hogy az eredeti gázsijuknál kevesebbért vállalták el a munkát, cserébe olyan megállapodást kötöttek, miszerint kedvezőbb részesedést kapnak a film bevételeiből. Persze akkor még nem tudhatták, hogy a Beetlejuice 2 óriásit fog menni, szóval utólag kifejezetten bölcs döntésnek bizonyult kompromisszumot kötni – a folytatás jelenleg 264,2 millió dollárnál tart világszinten.

A borítókép forrása: Variety