Kimondottan csak ajánlani tudjuk a cikk elolvasását azok számára, akik nemcsak fogyasztani és ízlelgetni szeretik a jobbnál jobb alkoholos italokat. Merthogy mindig jó ötlet bővíteni az ismereteket, úgyhogy most is ezt fogjuk tenni az alábbiakban.

A cinchona kapcsán a kinin lényegét is érdemes megemlíteni

Maga a kinin nem más, mint a keserű kéreggel bíró fának számító cinchona kérgéből származó tisztított alkaloid. Szinte mindenki ismerheti, ugyanis manapság a tonikok ízesítésére világszerte bevett gyakorlat a hasznosítása.

Egyébként más italok készítéséhez is használják, például az iDrinks szeszes ital repertoárjában a vermutok, a borok, valamint a keserű likőrök esetében is szóba jöhet. Pláne, hogy a keserűsége egyszerre hatásos a maláriával szemben, illetve tud új zamatot kölcsönözni a prémium italoknak.

idrinks.jpg

Beszédes példa minderre az a forradalmi történés, amikor az 1870-es években a Schweppes piacra dobta a tonikos italát. Bár eleinte a tonikos vizet gyógyító, terápiás céllal készítette mindenki, nem kellett sokat várni arra, hogy puszta szórakozásból is elterjedjen a fogyasztás.

A cinchona ereje, avagy a malária elleni csodaszernek számító kinin

A malária elképesztő veszedelemnek számított egyrészt az Újvilág őserdeiben, másrészt világszerte. Beszédes adat, hogy a kíméletlen betegség nem kevesebb, mint 150-300 millió embert ölt meg a 20. században.

Ezért is számított forradalmi felfedezésnek, amikor rájöttek, hogy cinchona kéreggel gyógyítható a malária. A hatásmechanizmus kulcsa, hogy a cinchona megzavarja a maláriát okozó parazita életciklusát az emberi véráramban.

Később aztán sikerült azt is felfedezni, hogy a kéreg gyakorlatilag bármilyen típusú lázra és hidegrázásos remegésre hatásos lehet. Ennek folyományaként széles körben használni kezdték, illetve a skorbut ellen is kipróbálták.

Szerencsére nem kizárólag malária ellen fogyasztható a nemes szérum

A szórakozóhelyek és társasági események egyik kedvencének számító gin & tonik kombináció bizonyára ismert a legtöbbek számára. Kiválóan példázza, hogy a kinin kesernyés jellege milyen fantasztikus ízélményt képes adni.

De szerencsére akadnak egyéb példák is az alkalmazásra. Többek között ott van Peruban az amerikai feltalálású Pisco Sour, a peruiak keserű popkult itala. Az úgynevezett Pisco Tonik részükről hazai találmánynak számít, és gyakran keverik lila kukoricával. 

Emellett pedig meglepő módon Skócia második nemzeti italában, az Irn-Bruban is megtalálható a szóban forgó alkotóelem. Mindezeken túl a megboldogult II. Erzsébet királynő kedvenc italában, a Gin & Dubbonet-ben is ott rejlik a nemes elegy.