Megint elmúlik egy év, és ha bölcsebbek nem is, de legalább öregebbek lettünk. Megint szokhatjuk meg, hogy új évszámot írunk mindenhova, a pezsgő behűtve és már alig várjuk a petárdázó-tűzijátékozó őrületet, ami az új esztendőt jelzi - a köztes időt pedig a jövőn való merengéssel töltöttük. Feltettük hát magunknak a kérdést, hogy mit várunk a jövő évtől?

Dzséjt

Ez könnyű. Kevesebb botrányt, több egyedi ötletet, jól sikerült folytatásokat, vadonatúj IP-ket, Half-Life 3-at, Portal 3-at, egy remek Mass Effect folytatást, azt, hogy a kiadók ne nézzék a játékosokat teljesen hülyének, single playerre koncentráló Ubisoftot, Steam-Origin-Uplay-EpicStore-WindowsStore-Anyámkínjabót közötti összhangot, tisztességes EA-t, új IP-kre koncentráló Activisiont, és persze platformbékét.

Vagy ez sok? Na jó, egyszerűsítsük. Az EA ne battya el a Star Wars Jedi: Fallen Ordert. Ne legyen botrány, se loot box, normális törétnettel bírjon, élvezetes játékmenettel, kivételesen az egész játékot adják ki a megjelenés napján, és ne legyen teli bugokkal. Megoldható? Igen? Nem? Hm… Hogy is volt az az első bekezdés?

Tudjátok mit? Egyszerűsítek, és csak annyit mondok, mint Anton Ego a L’ecsóban: lepjenek meg.

2019-star-wars.jpg

Steelsaint

Igazából 2019-nek a teljes első negyedévére nagyon kíváncsi vagyok. Akárhogy is számolom, rengeteg olyan játék fog akkor kijönni, amik nagyon érdekelnek, és hogy őszinte legyek, már most azt számolgatom, hogyan tudom majd az összeset belezsúfolni a napirendembe. Kezdésként mindjárt ott van januárban a Resident Evil 2 Remake, ami még úgy is nagyon ígéretesnek tűnik, hogy alapjáraton nem vagyok nagy horror rajongó, ezt követi a februári Metro Exodus, de igazán zsúfoltnak (és izgalmasnak) eddig a március tűnik. Akkor fog megjelenni többek között a Tom Clancy’s The Division 2, aminek már az első része is beszippantott (az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem közvetlen a megjelenés, hanem az 1.8-as frissítés után próbáltam csak ki), de szintén márciusban érkezik a Devil May Cry 5, a Sekiro: Shadows Die Twice, a Left Alive vagy a The Sinking City is, melyek szintén mind nagyon ígéretes játékoknak tűnnek eddig.

2019-the-division-2.jpeg

Pozandr

Mindjárt itt van 2019, nekem pedig nyilatkoznom kell, hogy mit várok az új évtől. Leírhatnám bevezetőként azt, amit tavaly ilyekor, de nem teszem. Helyette jöjjön a lényeg: az első hónapokban jelennek meg azok a játékok, amiket évek óta várok. Ilyen például a Kingdom Hearts 3, aminek végét Disney-t szerető felnőttként már látni akarom. Sora, Goofy, Donald kacsa, Miki egér régóta tartó utazása befejeződik, csak legyen olyan ez a kaland, ami méltó az eddigi részekhez. A Square Enix zsenialitását ismerve ezzel nem lesz probléma, csak legyen meg minden válasz a régóta feltett kérdésekre!

A másik pedig, amire első nap le fogok csapni (remélem), az a The Last of Us Part 2 lesz, feltéve, ha végre megjelenik. Ennek meg kell történnie, hiszen Neil Druckmann már réges-régen kijelentette, hogy a játék felével már elkészültek, szóval az Amazonon kiadott placeholder dátumnak előbb-utóbb valódi premier-nappá kell változnia. Azt hiszem, ez lesz az első olyan cím, aminek gyűjtői kiadására biztosan beruházok, kerüljön az bármennyibe. Egy Ellie szobor a polcomon remekül festene, remélem, odakerül.

Az új évben a kiadók valószínűleg tovább folytatják az évek óta erősödő trendet, ami a játék, mint szolgáltatást próbálja lenyomni a játékosok torkán. Én ennek soha nem voltam híve, rajongója, ez pedig különösen a Beyond Good & Evil 2-vel kapcsolatban fájdalmas látni, hiszen Jade első kalandja a mai napig az egyik kedvenc játékom. Egy kiváló szóló játékot online címmé alakítani nálam bűnnek számít, így ha meg is jelenik az Ubisoft játéka (amire az esély nem túl nagy), nem fogom azonnal a kosaramba rakni. Ja, és persze lesznek lootboxok, hádésített játékok, még több pofátlan húzás a kiadók részéről, és kevesebb eredeti ötlet (az indie-k részéről nem), csak hogy ne legyen unalmas a 2019-es esztendő...

2019-kingdom-hearts.jpg

bodak

2019 faramuci évnek ígérkezik: jelen állás szerint a Sony nem lesz ott az E3 2018-on, az új konzolgeneráció minden jel szerint már a kanyarban van, ha nem is jövőre, de az azt követő évben már valószínűleg kérhetjük a fa alá szívünk választottját. Remélem, hogy az Intel gatyába rázza magát és a 7 nm-es csíkszélességet végre kigörgeti (és nem csak papíron, ahogy manapság szokása az újgenerációs processzorokkal) és remélem, hogy az Nvidia tud villantani valami érdemlegeset is az RTX kártyákkal.

Röpködnek a pletykák a Cyberpunk 2077 körül és bár erős a gyanúnk, hogy jövőre megjelenik, csak nyugtával dicsérjük a napot és ha már itt tartunk, jövőre több AAA kategóriás játékot várok, ami érdekel is. A már említett Cyberpunk mellett a Doom Eternal, a Dying Light 2, a Mortal Kombat 11 közel biztos elsőnapos vétel, és valamilyen szinten a Rage 2, a Resident Evil 2 remake és a Metro: Exodus is mozgat. A nem annyira AAA kategória sorából pedig az Ori and the Will of the Wisps nagyon várós, valamint a Serious Sam 4: Planet Badass, Evil Genius 2 és a Phoenix Point az, ami a radaron van. Persze ezek fele nem is biztos, hogy megjelenik jövőre, de a remény hal meg utoljára…

2019-doom-eternal.png