Sokszor felmerült már a játékosokban az a kérdés, hogy a számolatlan második világháborús játékok mellett vajon miért nem csinálnak több programot, ami az első nagy háború eseményeit meséli el. A válasz persze egyszerű erre: az első világháború sosem volt olyan nagyon felkapott téma, s az akkori hadviselés sem kedvez egy akciójátéknak -- a francia Gallica csapatát ezek az érvek azonban hidegen hagyták, és megkezdték a The Trench című program fejlesztését.

A PC-re készülő játékban részben egy francia katonát testesítünk meg, aki az egyik lövészárokban várja a németek három nap múlva esedékes támadását. A kampány során az a feladat vár ránk, hogy a lehető legjobban készüljünk fel a közelgő ostromra, ami sok lőgyakorlatot és a védelmi vonalak megerősítését jelenti, míg a németek oldalán az lesz a fő célunk, hogy megtervezzük a támadást, s a megfelelő mennyiségű információ begyűjtéséhez még lopakodnunk is kell egy keveset.

A csapat korhű fegyvereket, közelharcot, dinamikus időjárást és a környezet amortizációját ígéri, ám sajnálatos módon február óta nem adtak életjelet magukról, így csupán a legutóbbi helyzetjelentésre hagyatkozhatunk, miszerint hamarosan jön a játék alfa kiadása. Várjuk!