A démonhorrorokból mostanság már Dunát lehet rekeszteni – rögtön kettőt is. Az ördögűzős filmeknek és az okkult témákat taglaló alkotásoknak se szeri, se száma, pedig a témában rejlő puskaport már réges-rég ellőtték, sőt, egy-két ritka kivételt leszámítva a Rosemary gyermeke és William Friedkin Ördögűzője lényegében mindent elmondott témakörről, amit csak lehetett. Hollywood azonban nem így gondolja, és a zsáner népszerűséget meglovagolva most az előbbi klasszikushoz készít előzményfilmet, Apartment 7A címmel, Julia Garner főszereplésével, ami nem moziban, hanem a Paramount+-on debütál szeptember 27-én, nálunk pedig a SkyShowTime streaming-platformon. Az alkotást Natalie Erika James (Relikvia) rendezte, a forgatókönyvet társíróként jegyezte Christian White-tal (Clickbait) és Skyler Jamesszel, a produceri feladatokat pedig John Krasinski (Hang nélkül 1-2) látta el. Garneren kívül Marli Siut, Roy McEwent, Andrew Buchant és Kobna Holdbrook-Smith-t is láthatjuk majd az alkotásban. Rosemary-t Amy Leeson, Rosemary férjét Scott Hume alakítja.

rosemarys-baby.jpg

A történet az eredeti filmhez hasonlóan szintén 1965-ben játszódik Bramfordban. Visszatér a Castavet-család, akik Rosemary-n kívül egy drogfüggő lányt, Terry Gionoffriót is pátyolgattak (az előzményben őt játssza el Julia Garner), ezúttal a sztori az utóbbi karaktert helyezi középpontba. Terry itt még egy ambíciókkal teli táncosnő, de egy súlyos sérülést követően Castaveték segítségére szorul, ahol természetesen szembe kell néznie az ott tanyázó gonosszal, miközben a démoni erő a jövőbeli karrierjére is sötét árnyékot vet.

Az 1968-ban bemutatott Rosemary gyermekét (amely Ira Levin nagy sikerű, felkavaró regényéből készült) a horror-műfaj egyik alapkövének tartják: megkerülhetetlen klasszikus, mely annak idején nem egy nézőt kiakasztott az akkor még szokatlanul kendőzetlennek és brutálisnak minősülő stílusával. A filmet rendező Roman Polanski magasra tette a lécet, és az igazi kérdés nem is az, hogy sikerül-e leverni, hanem, hogy egyáltalán miféle létjogosultsága van egy előzménynek, ami minden bizonnyal igyekszik majd bazinagy reflektorokkal bevilágítani a legsötétebb zegzugokba is, kiölve így azt a misztikumot, amivel az eredeti alkotás hódított. Nemsokára kiderül, mindenesetre az első jelenetképek az Empire magazin hivatalos honlapján.