Eidos: Midway 2 in 1Az első információ tulajdonképpen már biztosnak mondható. Már tavaly márciusban beígérte az Eidos, hogy lévén igen kedvező fogadtatásban részesült a „mi kutyánk kölyke”, azaz az angol kiadó magyar stúdiója, az egykori Mithis Games által hegesztett Battlestation: Midway, a címből franchise lesz, és nekiállnak egy új rész hegesztésének. Azóta elég nagy csönd volt a dologról, mígnem most az egyik külhoni, a védjegybejegyzéseket figyelő oldal rábukkant végre valami kézzel fogható dologra: az Eidos 2007. december 20-án a „Battlestations Pacific” regisztrálását kérte az amerikai védjegyhivataltól. Ennél többet egyelőre nem tudunk, de várható, hogy a szivárgás után előáll a farbával a kiadó, úgyhogy akit érdekel a valóban jól sikerült, nehezen besorolható arcade / szimulátor / akció / stratégia egyveleg folytatása, „maradjon vonalban”!

(A balra fent lévő és a hír alatti képek az első részből származnak!)


A hír második fele szintén az angol kiadó háza tájáról érkezett, és ez már inkább csak amolyan „ipari pletyka”. Azt már régóta tudjuk, hogy az Eidos tulajdonosa, az SCi nem zárkózik el az elől, hogy a többek között a Tomb Raider szériát és az IO Interactive játékait gondozó, és „felcímkéző” leányt értékesítse. Több nagy kiadót hírbe hoztak már az ügy kapcsán (EA, Ubisoft), ezekről mi is beszámoltunk, de mindegyik eddig hamisnak bizonyult. Nos, most az EDGE magazin „online otthona”, a Next Generation portál egy „nagy kiadónál dolgozó forrásra” hivatkozva azt állítja, hogy a chicagói Midway a legújabb kérő.

A dolog érdekessége, hogy a két cég nem először kerül ilyen közel egymáshoz, ugyanis nem sokkal azután, hogy 2003 közepén David Zucker (nem a filmrendező, hanem a Disney volt kisfőnöke) átvette a Midway vezetését, már folytak tárgyalások a két kiadó egyesítéséről. Igaz, akkor kissé más volt a helyzet, hiszen ahogy arra az említett forrás rámutat: akkor kb. 20 dollárt értek az amerikai vállalat részvényei, ma egész pontosan 2,54-et... Ez utóbbi tényt emelte ki Michael Pachter, a Wedbush Morgan oldalunkon is többször idézett elemzője, elmondva, hogy jelenleg a két cég elég gyenge, és „egy meg egy az most kb. 2,2-2,5-öt érne”, viszont kétségtelen, hogy egy fúzióval kölcsönösen bejutnának egymás értékesítési területére – a Midway Európába, az Eidos pedig az USA-ba, ami azért nem elhanyagolható előnyt jelentene számukra. Egyelőre egyik kiadó képviselője sem kommentálta az értesülést, de természetesen figyeljük az eseményeket.