A Rockstar Games eddigi munkásságából kiindulva nagyjából biztosra vehető, hogy a (papíron) 2025-ben megjelenő Grand Theft Auto 6 jelenti majd a sandbox műfaj (és így az open world játékok) következő lépcsőfokát – prezentáció terén legalábbis mindenképp. Már a 2018-as Red Dead Redemption 2 is olyan szintre emelte az immerziót és a részletgazdagságot (mindezt előző generációs masinákon!), hogy azt felettébb nehéz lesz überelni, a GTA 6 első, rekord nézettséget hozó előzetes alapján azonban garantált, hogy új kobakra kerül az a bizonyos korona. A legendás stúdió egykori alkalmazottja szerint viszont nem árt felkészülni arra, hogy első körben kissé lelomboz majd minket a végeredmény.

Obbe Vermeij egy valódi veteránnak számít a széria berkeiben, hiszen 14 évig állt a Rockstar kötelékében, ez idő alatt pedig olyan remekműveken munkálkodott, mint a GTA 3 és a San Andreas, szóval tud néhány dolgot a franchise-ról. A fejlesztő neve leginkább azért került a köztudatba tavaly, mert a saját blogján kezdte el felfedni a csapat kulisszatitkait, a nagy kitárulkozás pedig odáig vezetett, hogy a cég emailben szólította fel a tevékenység befejezésére. 

Egy ekkora tapasztalattal és tudással bíró volt alkalmazott ült le nemrég a SanInPlay nevű tartalomgyártóval, az interjú során pedig (nem meglepő módon) az ipar talán legfontosabbnak ígérkező megjelenése is szóba került. „Nem hiszem, hogy [a GTA 6] merőben eltér majd a GTA 5-től, éppen ezért úgy vélem, az emberek egy kicsit csalódottak lesznek az első napon. Ettől függetlenül viszont ez lesz a legjobb játék a boltok polcain” – mondta Vermeij.

A szakember tehát azt gondolja, hogy az új környezet és részletesebb látvány ellenére maga a játékmenet gerince nem igazán fog különbözni a három főszereplőt felvonultató legutóbbi fejezettől, ami abból kiindulva tényleg lehangoló lehet néhány ember számára, hogy eltelt néhány esztendő Michael, Franklin és Trevor emlékezetes ámokfutása óta. Mindez persze csak spekuláció az interjúalany részéről, hiszen értelemszerűen nem lát bele a fejlesztésbe, mindenesetre elég sokat ügyködött ezen a sorozaton ahhoz, hogy hitelt adjunk a szavainak. Jövőre remélhetőleg mi magunk is megnézhetjük, milyen újdonságokkal szolgál (vagy épp nem szolgál) Leonida vidéke, én mindenesetre akkor sem leszek letörve, ha valóban a GTA 5-öt kapjuk meg szebb köntösben, mivel imádom a legutóbbi etapot.