• A retró-konzolok átépítése még mindig népszerű
  • Most egy PS2-ből csinált valaki kézikonzolt
  • A projekt egész sikeresnek nevezhető

Amíg a Nintendo Switch és a hamarosan megjelenő Steam Deck is bizonyítja, hogy még mindig van kereslet a hordozható játékkonzolok iránt, a Sony a nem túl fényesen teljesítő PlayStation Vita óta nem próbált visszatérni a kézikonzolok műfajához. Szerencsére egy modder nemrég elkészített egy teljesen hordozható PlayStation 2 rendszert, mely lehetővé teszi, hogy akár valódi PS2 játékokat is játszhassanak rajta.

ps2maxresdefault.jpg

GingerOfOz youtuber / modder úgy készítette el ezt a PS2 Eclipse nevezetű eszközt, hogy eltávolította az alaplapot egy PS2 Slim konzolból, levágta, és egy 3D nyomtatott héjba helyezte. A vezérlést a PS Vita gombok és a Nintendo Switch joystickok felhasználásával oldotta meg. Mivel egy PS2 Slim rendszerből nyert alkatrészeket használt, a cucc képes az összes PlayStation 2 játékot úgy lejátszani, ahogyan azok az eredeti hardveren működnének. Mivel a projekt célja a hordozhatóság volt, GingerOfOz kihagyta a PS2 lemezmeghajtóját, mivel az jelentősen megnövelte volna a készülék méretét és az akkumulátor lemerülését, ami kezdetben csak két és fél óra körül volt.

A PlayStation 2 olyan egyedi architektúrát használt, amely nem igazán alkalmas az emulációra. Azzal, hogy GingerOfOz natív hardvert használt fel a buildjéhez, megkerülte ezeket a problémákat, és lehetővé tette vele, hogy a játékok teljes sebességgel fussanak, kényes emulációs mellékhatások nélkül. A kis gép persze nem tökéletes (lemezmeghajtó hiányában USB-ről kell beolvastatni a játékokat, ami jóval lassabb), de jól példázza, hogy a Sony hordozható konzoljainak még mindig lenne piaca, annak ellenére, hogy a cégóriás napjainkban már szigorúan csak az otthoni konzolokra koncentrál.