Az olcsó és silány kvalitású élelmiszerek helyett tudatosan válasszunk színvonalasabb, megbízható helyről származó alapanyagokat tartalmazó ételeket. A lényeg a tartalomban rejlik és a megfelelő mennyiségben.

Nem kell lemondani a gasztronómiai élvezetekről

A tudatos, egészséges konyha is kínál ízletes, tartalmas étkeket. Nem szükséges lemondanunk például a desszertről sem. A Zöldlevelecske Salátaműhely minőségi desszertkínálata bizonyíték ennek a fogásnak a létjogosultságára is.

Az összetevőkre való magas fokú odafigyelés, a származási helyek megválogatása alappillérei a tudatos táplálkozásnak. Fantasztikus desszertek készíthetők különböző gyümölcsökből, jó minőségű, cukormentes alapanyagokból.

A hagyományos édességek kalóriatartalma nagyon magas, és tápértékük szinte egyenlő a nullával. Létezik olyan alternatíva is, hogy ezek helyett egészséges és tápláló desszerteket fogyasszunk.

A változatosság a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsa

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a gyümölcsök és a zöldségfélék is. Ezek mellett azonban szükségünk van a gabonafélék, húsok, hüvelyesek értékes alkotóelemeire is. Mindegyikből másféle tápanyagot nyer a szervezetünk.

https-wwwzoldlevelecskehu-2022-november-cikk2.jpeg

Nálunk a legelterjedtebb gabona a búza, de ehelyett célszerű másfélét is beiktatni az étrendünkbe. A zab és a rozsliszt is egyre elterjedtebb ma már. Rizs helyett fogyaszthatunk, tönkölyt, árpát, kölest, hajdinát.

Legyünk kreatívak a főzésben és ételeink összeállításában, nyissunk az új ízek felé. A harmonikus és kiegyensúlyozott táplálkozás szervezetünk létszükséglete az egészség fenntartásához.

Az idényjellegű táplálkozás jelentősége

Egy másik fontos szempont a táplálkozásban is a környezettudatosság. Ha helyi termelőktől vásárolunk, azzal nemcsak őket segítjük, de környezetünket is kíméljük. A szállítás rövid úton és rövid idő alatt történik. Ezzel nemcsak óvjuk a környezetet, de a tányérunkra kerülő étel tápértéke is magasabb marad.

A zöldségek és a gyümölcsök tekintetében különösen fontos a szezonalitás. Ez főleg a téli időszakban nehezíti meg egy kicsit a változatosságra való igényünket. Ez is inkább a gyümölcsök kisebb választéka miatt van.

Zöldségekből télen is bőven válogathatunk. A sütőtök például nemcsak varázslatos színével, de mennyei ízével és illatával ragyogja be otthonunkat egy hosszú téli estén. Emellett vitamin- és ásványianyag-tartalma is jelentős.

A tudatos táplálkozás nem lehetetlen és nem is olyan nehéz. Kicsit jobban meg kell néznünk a címkéket és megválogatni a termelőket. Minőségi, változatos étrend kialakításával nagyon sokat tehetünk a szervezetünkért.