Milyen is az a sherry finish, illetve miért érdemel mindenképp legalább egy, de sokkal inkább kettő kóstolást? A bejegyzés keretei között ezekben a kérdésekben fogunk elmerülni.

Mitől olyan különleges az utóbbi idők egyik legmenőbb skót whisky sztorija?

Az egyik különlegességi faktor az úgynevezett sherry finish. Amely bármennyire is furcsának tűnhet egy whisky esetében, fantasztikus lecsengést ad minden kortynak. Pláne az alapvetően füstös jelleggel párosulva.

idrinks.jpg

Legyünk őszinték, még az iDrinks bőséges whisky kínálatában sem minden nap találkozhatunk ilyesfajta kuriózummal. Amihez egyébként gyorsan hozzá kell tenni a másik különlegességi tényezőt, miszerint a koncepció Islay szigetén született.

Azon a csodás helyen, amire bátran illeszthető a “skót whiskyparadicsom” megnevezés. Hiszen a füstös scotch-ok Mekkájaként szeretett lokációhóz számtalan remekmű köthető, többet között sherry finish is akár.

A sherry finish mellett az alábbiak köthetők még a szóban forgó whisky világához

Ha már az Islay szigetet említettük, ebből gyakorlatilag egyenesen következik, hogy az Atlanti-óceán sajátos íze és hatása is megjelenik a szóban forgó italban. Amely egyébként a színvilágát tekintve bronzos borostyánban ragyogó.

Újabb érdekesség vele kapcsolatban, hogy gyógynövényeket is érezhetünk minden egyes korty során. Azzal a nem éppen elhanyagolható sajátossággal, hogy a sherry mennyei ízei alapvetően határozzák meg az élményt.

Ami persze nem a véletlen műve, hanem az érlelésnél alkalmazott merész elgondolásból fakad. Hiszen olyan hordó határozza meg a whisky karakterét, amelyben korábban virgonc sherryt tartottak. Ide köthető tehát a hamisítatlan gyümölcsös finomság, amely minden ízében átjárta a hordó isteni aromákat őrző fáját, zseniálisan ízletes produktumot létrehozva ezáltal.

Ideje megneveznünk a füstös és egyben sherry whiskykülönlegességet

A fentebb részletezett nem akármilyen sajátosságok a Finlaggan Sherry Finish Single Malt Whisky karakteréhez, illetve ízélményéhez köthetők. Amelynek kapcsán ki kell emelni a lenyűgöző komplexitást is, amivel rendelkezik.

Egy olyan egyedi whiskykülönlegességről van szó, amely nem elhanyagolható módon a közepes füstössége által is bátran ajánlható. Így jó eséllyel kedvére lehet majd mindazoknak, akik nem a vulkanikus füsttel hódító Islay stílus elszánt rajongói. 

Nem kell csalódni ezzel együtt az alkoholtartalom értékeiben sem. Hiszen a maga 46%-ával kicsit a megszokott értékek fölé kúszik ez a whisky. Így a sherry lecsengés mellett igazán erőteljes, karakán összhatást kelt. Ami biztos, hogy nehezen felejthető, és maradandó élménnyel ajándékoz meg minden szerencsés ízlelőt.