Mint arról mi is beszámoltunk, az Electronic Arts február 25-én ajánlatott tett az utóbbi időben elég reszketeg lábakon álló Take-Two felé: felvásárolják részvényeiket, darabonként 26 dolláros áron, mely a záró árfolyamnál 63%-kal magasabb, az ügylet összességében kétmilliárd dollárt jelentett volna. A másik fél azonnal kijelentette, hogy az EA alábecsüli értéküket, ennyiért nem eladók. Az egyik legelismertebb elemző, Michael Pachter ugyanakkor úgy vélte, a kaliforniaiak nem fogják ennyiben hagyni az ügyet, és nyomás alatt tartják a New York-i céget.

EA: Lerohanó támadás a T2 ellen?Nos, lehet, hogy ez a nyomás most átment agresszióba. A pénzügyi világ egyik legpatinásabb lapja, a Wall Street Journal megbízható forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az EA máris megtette a lépéseket a részvények úgynevezett „erőszakos” felvásárlására az eredeti ajánlatban szereplő áron, és ezt a hírt nemrég a kiadó hivatalosan is megerősítette. Ez a kifejezés egyébként azt takarja, hogy a vásárló nem az igazgatótanáccsal egyezkedik, hanem egyenesen a részvénytulajdonosokhoz fordul, és tőlük veszi meg a papírokat közvetlenül. Elemzők szerint a vezetőségnek minimális mozgástere lenne, ha mégis tárgyalóasztalhoz ülnének, talán egy dollárt tudnának feljebb tekerni a részvényenkénti áron, ráadásul az utóbbi idők történései már aláásták a részvényesek, befektetők bizalmát a menedzsment felé, a piac pedig nagyon változékony, így elég nagy az esélye, hogy ők nem fogják visszautasítani az ajánlatot.

Nagyon úgy fest tehát a helyzet, hogy az Activision / Vivendi Games után küszöbön áll az újabb, kiemelkedő jelentőségű és horderejű fúzió, melynek következményei egyelőre beláthatatlanok – például az, hogy milyen helyzetbe kerülne ezzel mondjuk a bevezetőben is emlegetett Ubisoft, hiszen egy EA/T2 óriáskiadó nemcsak a teljes Észak-Amerika régiót tartaná a kezében, de Európa nagy részében is jelentős régiókat tudhatna magáénak. Természetesen amint kiderül valami, jövünk a hírekkel.