Az MMOG-k terén egyre több fejlesztő fordul a mikrotranzakció felé, hiszen dokumentáltan jó döntés üzleti modellt váltani. Akik eddig így tettek, mind nagyobb bevételről és megnövekedett felhasználói bázisról számoltak be, így nem csoda, hogy többek között az EA is úgy tartja: ez a módszer a jövőben csak terjedni fog.

A Kotakunak adott interjújában az EA ügyvezető igazgatója, Peter Moore azt mondta: 5-10 éven belül minden egyes játék ingyenesen játszható lesz, a kiadók pedig mikrotranzakció útján fogják visszahozni a fejlesztésre költött összeget az ekkorra már több tíz- vagy százmillió fősre duzzadt felhasználói bázisra támaszkodva -- ebben persze bele van kalkulálva az is, hogy a játékosok jókora része egy árva petákot sem fog fizetni.

„Úgy gondolom, hogy a mikrotranzakciók előbb-utóbb minden játékban jelen lesznek, de magáért a játékért már nem kell fizetni; nagyjából 5-10 év múlva lesz ez így. Ahhoz tudnám ez hasonlítani, hogy bemehetek a helyi szupermarketbe, élvezhetem a zenét, szabadon nézelődhetek, ezért nem kérnek pénzt, de ha már venni akarok valamit, fizetnem kell.” -- Peter Moore

Ez a fizetései mód egyelőre csak PC-n terjedt el nagymértékben, de biztosra vehető, hogy a következő konzolgeneráció már az induláskor támogatni fogja a mikrotranzakciókat, elvégre a Nintendo már bejelentette, hogy a Wii U készen áll az ingyenesen játszható programok fogadására.