Spielberg „új fiú” itt, bár azért korábban is voltak már bevillanásai. Most azonban egyszerre három projektbe szállt be, három kiadó és játéktervező oldalán. A Doug Church-csel való együttműködésről Necros kolléga már beszámolt majd’ két hónapja (lásd lent, a kapcsolódó hírt), ám az ő munkálkodásukról több hírt nem kaptunk eddig. Az E3 most felszínre hozott az említett három tervből kettőt, melyek sajnos - egyelőre – nem PC-s vonatkozásúak, és kissé a reményeinket is megnyirbálják.

E3: Spielberg, a homo ludensAz első a Wii-exkluzív PQRS kódnevű cucc, mely a konzol mozgásérzékelős irányítókarját használja ki, és egy „családi akció-puzzle szimulátor”, mely a leírás szerint a Jengát elegyíti egy szombat reggeli animációs film bájával. A nálunk is ismert ügyességi konstrukciós játék lényege, hogy a készletben lévő fahasábokból hármas csoportokban tornyot kell építeni, majd ennek alsó részéből kihúzni egy elemet, és ezzel építkezni tovább felfelé. Ezt a manipulációt fogja kínálni a játék, melyben a kontroller a játékos meghosszabbított keze lesz. Egyelőre kicsit zavarja a képet, hogy az Atomic Planet stúdió az Atari gondozásában Wii-re és DS-re szintén készít egy Jenga-játékot, melyről itt oldalt találtok egy képet (nagyításhoz kattints!), és melyről szintén az E3-on fognak beszámolni. Egyelőre a források nem említik, hogy a Spielberg-féle és az Atari-féle Jenga két külön projekt vagy ugyanaz (inkább előbbi, hiszen a rendező az EA-val szerződött le három játékra – bár érdekes, hogy két kiadónak egyszerre jut eszébe ugyanaz az asztali játék, ugyanarra a konzolra...), de hamarosan okosabbak leszünk az ügyben.

A második játék kódneve LMNO (jó dolog az angol abc...), és egy PS3 / Xbox 360 cím lesz, melyben a leírás szerint „észak és északnyugat találkozik ET-vel... csak itt ET felnőtt, szexi csaj”. Hősünk azonban nem a nő, hanem egy volt titkosügynök, aki szökésben van, és az a kapcsolat (jó, rossz, semleges), amit eközben kialakítsz a számítógép irányította hölggyel, E3: Spielberg, a homo ludensmeghatározza az ő speciális képességeit és a módot, ahogy segít neked. Spielberg szavaival: „A kihívás az: képes a játék emocionálisan hatni a játékosra, miközben az aktívan manipulálja a világot?”. A projektben a rendező társa az Electronic Arts, és a hírek szerint a digitális nő egészen döbbenetes, érzelmeit szeme, ajkai, és áttetsző bőrének színe változása jelzik.

A harmadik címről viszont még semmit nem tudunk. A korábbi hír, miszerint Doug Church és a rendező a System Shock 3-on dolgozna, az előző bekezdés alapján szertefoszlani látszik, hiszen a fiatal tervezőzseni 2005 óta az EA Los Angelesnél a Spielberg-féle játék csapat- és projektvezetője, és az a fentiek szerint valószínűleg az „LMNO”. Persze nem zárhatjuk ki, hogy az EA több címen dolgozik egyszerre, és a harmadik cucc (HIJK? TUVW?) épp a SyS3, de ennél beljebb valószínűleg csak pár nap múlva, az E3-on kerülünk - ha minden jól megy. Meglátjuk, várjuk a híreket, mást egyelőre nem tehetünk...