Denis Villeneuve korunk egyik legjobb és legsikeresebb rendezője, aki világraszóló sikert csinált Frank Herbert ikonikus regényéből, a Dűnéből. Már az első rész sem hasalt el a mozikban, azonban a második az idei év egyik legnépszerűbb filmje lett a maga 714,4 millió dolláros bevételével, ráadásul a közönség szeretetét is egyértelműen sikerült vele elnyerni. Ez pedig nagy szó, tekintve, hogy korábban többek közt David Lynchnek is beletört a bicskája a könyv adaptálásába, szóval magától értetődik a dolog, hogy nehéz feladat volt vászonra álmodni a történetet, Villeneuve azonban mégsem a Dűnét, hanem a Szárnyas fejvadász 2049-et tartja pályafutása legkockázatosabb projektjének.

A rendező a nemrég megrendezett BFI London Film Festival vendége volt, ahol egy panelbeszélgetés során a Ted Lasso színészével, Brett Goldsteinnel csevegett a pályafutásáról, többek közt természetesen a Dűnéről is. Aztán felmerült, hogy a kétrészesre osztott film mennyire kockázatos vállalkozás volt az után, hogy két nagy rendező, Alejandro Jodorowsky és David Lynch sem tudta a megfelelő módon összehozni a mozgóképes változatot. Azonban Villeneuve úgy gondolja, hogy nem konkrétan emiatt tekinthető bevállalós és merész direktornak, hanem az egyik korai filmje, az iskolai lövöldözést feldolgozó Polytechnique és a Szárnyas fejvadász 2049 miatt.

soyld04613006h2017.jpg

A múltban volt pár sci-fi projekt, amelyeket visszautasítottam, ezek nagy filmek voltak, és az ok az, hogy nem vagyok pénzéhes. Ám a Sicario után úgy éreztem, hogy vagyok már elég felkészült ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű filmet rendezzek, mint a Szárnyas fejvadász 2049. Azt mondtam akkor magamnak, hogy oké, ha rendezek egy ilyen nagy sci-fi filmet és mindent kockára teszek miatta, az elég szép dolog. Hogy én készíthetek folytatást a kedvenc filmemhez: ez egy gyönyörű módja annak, hogy befejezzem a filmes pályafutásomat. Nagyon romantikus gondolatnak tartottam ezt” – emlékezett vissza a rendező.

Villeneuve azt is elmondta, hogy még a Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal főszereplésével készült thrillerje, a Fogságban felvételei alatt keresték meg azzal a fejesek, hogy terveznek egy folytatást a Szárnyas fejvadászhoz, ezt azonban akkor még csak elhintették neki, majd a Sicario forgatása idején meg is kapta a hivatalos felkérést. Attól félt, hogy Hollywood bedarálja őt, és egy tizenkettő egy tucat bérmunkássá züllesztik, mert folytatásokat készít, ezért jelentett számára egyfajta nyugtató felüdülést az Ellenség című független, kanadai pszichothriller. „Nem folytatásokat akartam készíteni, hanem saját filmeket, amelyek felett én gyakorlok kontrollt” – mondta Villeneuve.

Mivel a Fogságban egy Warner-produkció volt, a gyártás során megtapasztalta, hogy nem is olyan rossz dolog együttműködni a hollywoodi partnerekkel, mivel mindent megadtak neki, amire szüksége volt. Ettől függetlenül sokat stresszelt a két Dűne-film forgatása alatt, mert „a világépítés olykor nagyon megterhelő” munka volt számára, de „megtanultam, hogy… mindig újra lehet forgatni jeleneteket”.

A képek forrása: The Hollywood Reporter