• Az AMD bemutatta a 32 magos Threadripper 2-t
  • Az Intel i7 8086K sem szégyenkezhet a maga 28 magjával

Bemutatkozott a Computex 2018 során az AMD Threadripper 2, mely minden eddiginél több magot tömörít. Ráduplázva elődjére, az AMD mérnökei 32 számítási egységet zsúfoltak új termékükbe (mely összesen 64 logikai szálat jelent), mindössze 40%-os energiaszükséglet-növekedés mellett, a Threadripper 2 TDP-je immáron 250W. Az alap órajel 3 GHz minden magon, ráadásul foglalatot sem kell váltani: ugyanazt az X399 TR4-es csatlakozást használja, mint elődje. Bár ez papíron jól hangzik, az alaplapcsere még így is javasolt, hogy megbirkózzon a megnövekedett energiaigénnyel, főleg, ha túl akarjuk hajtani a kicsikét. Létezik a Threadripper 2-nek egy „gyengébb”, 24 magos változata is, megjelenésük augusztus elején várható, árazásról egyelőre nincsenek információink.

amd-threadripper-2-prezentacio-2.jpg

Az Intel sem maradhatott le, bemutatta hát saját „sokmagosított” szerzeményét, mely szintén lekörözi elődjét: új jövevényük 28 magot tömörít (mely összesen 56 logikai szálat jelent), és igazán lenyűgöző, magonkénti 5 GHz-es órajelet sajtoltak ki belőle. Ez valószínűleg nem az alap órajel lesz, de még így is elismerésre méltó teljesítmény.

Mellé érkezik az i7 8086K Limited Edition, melynek elnevezése nem véletlen, idén 40 éve, hogy bemutatkozott a 8086-os processzoruk, ezzel esik egybe a megjelenés napja is: június 6-tól már kapható lesz. Árazásról azonban egyelőre nincsenek információink.

intel-core-i7-8086k-prezentacio.jpg

A teljesség igénye érdekében hozzátennénk, hogy az Intel már kínál egy 28 magos Xeon processzort, de a fent megnevezett termékeket (mind az Intel, mind az AMD oldaláról) a fogyasztói piacra szánják. Természetesen a HEDT (High-End Desktop) csúcskategóriájába, így minden bizonnyal csillagászati összegeket kell majd leszurkolni értük.