Climax: karcsú, de erősAz angol, portsmouthi székhelyű Climax stúdiót Karl Jeffery (képünkön) alapította 1988-ban. A csapat rohamléptekkel erősödött, hamarosan Climax Group néven terebélyesedni kezdett, egyik águk, a Climax Racing mutatta fel a legnagyobb sikereket a MotoGP, illetve PS2-n az ATV Offroad Fury szériával. Legutóbb a Sudeki kapcsán került szóba a nevük, de az eredeti címek mellett rengeteg portolást is végeznek mindenféle konzolokra, és független stúdió lévén olyan kliensek szerepelnek portfoliójukban, mint a Konami, a Microsoft Games Studios, a THQ, az EIDOS vagy a Sony. 2004-ben nagy örömükre az USA-ba is megérkeztek, ráadásul feltűnést keltve, hiszen a Los Angeles-i (egészen pontosan Santa Monica-i) stúdió élére a Funcom alapítóját, a Looking Glass és az EA korábbi tisztségviselőjét, Erik Gloersent nevezték ki.

Amerikában jól ment a szekér egy darabig, aztán jöttek a hírek leépítésről, karcsúsodásról, mígnem tavaly szeptemberben a Disney videojáték divíziója, a Buena Vista Games fel nem vásárolta a cég legnagyobb értékét, a már említett Climax Racing stúdiót. Most pedig befutott a hír: a Climax bezárja a Santa Monica-i stúdiót, a jelenleg ott fejlesztett Silent Hill Origins PSP-címet hazaköltöztetik, hiszen immár csak az anyaországban maradt bázisuk, Portsmouthban és Londonban.

Nem kell persze temetni a céget, tehetséges srácok dolgoznak ott, nyilvánvalóan a konszolidálás a költséghatékonyság szempontjából az egyetlen lehetséges lépés. Karl Jeffrey elnök elmondta, a csoport átszervezése az „egy stúdió/egy helyen” elv alapján történik, és minden szempontból jobb, ha azt az energiát, mely sok bázis működtetéséhez és felügyeletéhez kell, inkább a minél jobb játékok fejlesztésére fordítják. Igaz szavak, így legyen!