A cikkben annak járunk utána, hogy milyen fajtái vannak, illetve azt is eláruljuk, hogy hogyan lehet a cégkivonatot egyszerűen és gyorsan beszerezni.

Ingyenes cégdokumentum

Az ingyenes cégkivonat csak tájékozódási célokra alkalmas. Bárki számára könnyen elérhető és díjmentesen letölthető. Azonban azt fontos hangsúlyozni, hogy nem rendelkezik hitelesítéssel, ezért hivatalos ügyintézés során nem használható. 

Ennek az az oka, hogy az ingyenes változat gyakran 30 napnál régebbi adatokat tartalmaz, tehát nem a legfrissebb információkat mutatja. Az adatok akár több hónaposak is lehetnek.

Hiteles és közhiteles cégkivonat

A hiteles változat a legtöbb helyzetben megállja a helyét, mivel a vállalkozásokkal kapcsolatos információkat hitelesített formában tartalmazza. Egyszerűen és gyorsan beszerezhető, papír alapon és elektronikus formában egyaránt igényelhető. 

Amennyiben e-hiteles cégkivonat megrendelésére kerül sor, akkor az online fizetést követően szinte azonnal kiküldésre kerül e-mailben, és ezt követően 30 napon át bármikor felhasználható hivatalos ügyintézéshez is. 

Azonban vannak olyan esetek, amikor ez a típus sem megfelelő, és közhiteles változatot kell beszerezni. Ilyen eset lehet például, amikor pályázat benyújtására kerül sor. Ezt a legmagasabb követelményeket igénylő helyeken is elfogadják, ugyanis a legmagasabb hitelesítési formával rendelkezik. 

Problémamentesen használható például a banki ügyintézés során is. Fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag papír alapú formában érhető el, de igényelhető online is. A CEGKIVONATMOST a közhiteles dokumentumot elsőbbségi ajánlott küldeményként postázza, de ha már aznap szükség van rá, akkor kérhető futárral történő kézbesítés is. Az oldalon minden típus egyszerűen beszerezhető.

cegkivonatmosthu-2024-aprilis-linkmarketing-1.jpg

Apostille cégkivonat

Külföldi ügyintézés alkalmával szükség lehet az Apostille felülhitelesített cégkivonatra. A tanúsítvánnyal más országban felhasználásra kerülő okiratokat látnak el. A dokumentum tartalma minden esetben megegyezik a magyar nyelvű közhiteles változat tartalmával, de jogosultságot kap arra, hogy használható legyen a határon túl is. 

Nem minden esetben van rá szükség, de például külföldi banki ügyintézés során nélkülözhetetlen. Az Apostille felülhitelesítéssel rendelkező változat beszerzése plusz hitelesítést igényel, ezért lassabb folyamat, de a CEGKIVONATMOST oldalán történő igénylés esetén rövid az átfutási idő. 

Csak azokban az országokban használható, amelyek csatlakoztak az Apostille Egyezményhez. Ha olyan országban van szükség a dokumentumra, amelyre ez nem érvényes, akkor megkövetelhetik az adott dokumentum Magyar Külügyminisztérium általi felülhitelesítését.