• Botrányba keveredett a Moon Studios
  • Állítólag nyomasztó a munkahelyi légkör
  • Erről pedig az alapítók tehetnek

Bár valószínűleg az Ori-játékok alapján ezt nem gondolnánk, az azokat összerakó Moon Studiosnál nem éppen kellemes a munkahelyi légkör. Szexizmus, elnyomás és rasszizmus uralkodik a falakon belül, és úgy tűnik, ezért a két alapító, Thomas Mahler és Gennadiy Korol a felelős. Legalábbis ez derül ki a VentureBeat terebélyes cikkéből.

„Tyler az egyetlen ember, aki ismeri a fondorlatos tervemet, azaz a játékfejlesztés címén halálra dolgoztatom a zsidókat” – viccelődött ezzel és ehhez hasonló megnyilvánulásokkal Mahler a stúdió bárki által elolvasható szöveges chatfelületés.

Az egykori és jelenlegi fejlesztők egyetértenek abban, hogy a Moon Studiosnál a sok túlóra miatt van, aki elvesztette a szenvedélyét a munka iránt, sokan jellemzően depressziósak lettek. A nőket pedig különösen bántóan kezelték, a véleményüket semmibe vették, ha pedig a szexizmus került szóba, gúnyolni kezdték őket.

Az sem segít a helyzeten, hogy a chatek tanulsága szerint a vezetők ellentmondásos utasításokat adtak, fukarkodtak a pozitív visszajelzésekkel, de nem kíméltek senkit, ha valami nem felelt meg nekik. Az ütemtervtől való rendszeres eltérés és a különböző országokban működő csapatok miatt összemosódó időzónák is hozzájárultak ahhoz, hogy az embereknek rengeteget kellett túlóráznia. A VentureBeat arra is rávilágított, hogy az állandó csúszások és a finanszírozási problémák miatt a Moon Studios kapcsolata a Microsofttal szintén zátonyra futott.

A stúdió kiadott egy hivatalos nyilatkozatott, aminek a lényege tömören az, hogy a vádak nem reprezentálják a jelenlegi, a 40 különböző országban élő, közel 80 emberből álló csapat tapasztalatát. Ők annak idején egy közvetlen és őszinte stúdiót akartak megalkotni, ahol ösztönzik a minél jobb munkára és a kreativitásra törekvést.

Az alapítók a fent idézett zsidóellenes kijelentésre is kitértek, mondván, hogy az ehhez hasonló megnyilvánulások csupán testvéries heccelődések. Hiszen a stúdiót egy osztrák és egy izraeli zsidó alapította, és gyakran viccelődnek egymás származásával. Azt elismerték, hogy ezt mások félre érthették és kényelmetlenül érezhették magukat emiatt.