Bár manapság még dívik a dobozos játékpiac, a jövő valószínűleg a digitális terjesztésé lesz, azon belül pedig szinte minden PC-s játékos találkozhatott már a jelenlegi királlyal, a Steammel. Bármilyen jó is legyen azonban, a Steamen sajnos elég gyakoriak a profillopások és egyéb visszaélések, s bár a Valve minden létező fórumon ontja az igét arra vonatkozóan, hogy vigyázzunk, kivel is állunk szóba, a tanácsok sajnos nem mindig előzik meg a bajt. Épp ezét Gabe Newell és csapata egy új megoldással kezdett kísérletezni, melynek lényege, hogy ha nem a Steam által már ismert gépünkről lépünk be a profilunkba, az e-mail címünkön át kell engedélyt adnunk magunknak a lépésre. Ezt hívják Steam Guardnak.

Team Fortress 2 JátékképekTeam Fortress 2 JátékképekTeam Fortress 2 Játékképek

A dolgot valahogy a következőképp kell elképzelni. A Steamben regisztrálhatunk különböző gépeket, melyekről onnantól fogva minden további nélkül hozzáférhetünk a profilunkhoz. Amennyiben viszont valahonnan máshonnan szeretnénk belépni, a rendszer egy ideiglenes, egyszeri belépésre feljogosító kódot küld a Steamhez csatolt e-mail címünkre. Ha engedélyezzük a belépést, akkor amíg ki nem lépünk a Steamből, addig játszhatunk a kóddal, kijelentkezés után viszont meg kell ismételnünk az eljárást.

A Steam Guardot maga Gabe Newell prezentálta a németországi CeBIT-en, a felhasználók pedig kitörő lelkesedéssel fogadták azt. Nem is csoda, hisz a Steam 30 millió vásárló gépén feszít, és ki tudja, hányan szórakoznak még rajta a különböző ingyenes játékokkal (vagy épp azokkal, amiket a PC Guruhoz adtunk / adunk időnként). Bár a Steam Guard még messze sincs teljesen kész, a bétateszt már elindult, s erre természetesen bármely felhasználó feliratkozhat.

Alien Swarm JátékképekAlien Swarm JátékképekAlien Swarm Játékképek

Ahhoz, hogy használatba vegyétek a még teszt alatt álló szolgáltatást, nem kell mást tennetek, mint a Steam ablaka felső sorának Steam / Beállítások fülére kattintanotok, s azon belül a Béta részvétel almenüben kiválasztani a Steam Beta opciót. Ettől fogva a Steam Guard aktiválódik, és ellátja feladatait -- de persze csak bétaként, szóval a leírtakat mindenki kizárólag a saját felelősségére próbálja ki, annak ellenére is, hogy túl sok kárt nem valószínű, hogy okozhat a még instabil program.


(A képek felső sora a Team Fortress 2-ből, az alsó pedig az ingyenes Alien Swarmból származik.)