Mit érdemes tudni a különféle ragasztók és ragasztási eljárások kapcsán? Az alábbiakban néhány tippel látunk el, vagyis olyan módokat ismertetünk, amelyekkel a szép végeredmény garantált.

Különböző ragasztási módok a makettezésben

A makettek építése során használatos ragasztókat a Modellfutár ragasztók, lakkok, egyebek termékköréből egyszerűen beszerezheted! Ahhoz, hogy kezdőként is viszonylag szép eredményeket érhess el, bemutatunk néhány alap ragasztási technikát. 

modell1.jpeg

A precíziós ragasztás kifejezetten a kisebb alkatrészek összeillesztésénél alkalmazható, ehhez ajánlott termék például a Tamiya Extra Thin Cement vagy az AK Extra Thin Cement. Egyszerűen felvihetők a kívánt helyre a kupakjukban található beépített vékony ecset révén. Ezáltal a nehezebben hozzáférhető területek sem okoznak gondot. Amennyiben nem ecsetes kialakítású ragasztóval dolgoznál, hanem klasszikus csőrös verzióval, ez esetben tegyél egy keveset olyan felületre, melyet nem használsz másra, és a felvitelhez használj fogpiszkálót. 

Ezek az alacsony viszkozitású Extra Thin Cementek kapilláris hatás kifejtése révén képesek a szűkebb szakaszokon is mozogni a nehézségi erő ellenére is.

A nagyobb felületeken viszont az általános ragasztási mód lesz megfelelő. Ez esetben a sűrűbb, “klasszikus” ragasztók ideálisak. A legfontosabb, hogy vékony rétegben hord fel őket. Az előbbi technikához hasonlóan dolgozhatsz fogpiszkálóval vagy a termékhez való applikátorral. Ezek a típusok nem száradnak azonnal, mint az Extra Thin Cementek. Ajánlottak például repülő törzsének összeillesztésénél, illetve a szárnyak ragasztásánál. 

Az sem probléma, ha kizárólag alacsony viszkozitású alapanyag van birtokodban, bevetheted nagyobb területen is, ilyenkor a szakaszos eljárást kell alkalmazni, melynek lényege, hogy egyszerre kisebb szakaszokban haladsz előre, nem egyben kezeled az egész felületet. 

Ezek az eljárásmódok polisztirol alapanyagú maketteknél ajánlottak!

Mikor kell ciánakril ragasztási technikát választani? 

Olyan helyzetekben, amikor például műgyanta elemekkel, fotómaratott kiegészítőkkel is dolgozol. Ilyenkor a hagyományos makettragasztók nem működnek, viszont a klasszikus pillanatragasztó megoldást jelenthet. Ne feledkezz meg a szárazpróbáról! A nem-polisztirol anyagra juttasd fel a pillanatragasztót, lehetőleg vékony rétegben, ezt követően viszonylag gyorsan illeszd a helyére, majd pár percig tartsd! A ragasztás előtt érdemes kicsit megcsiszolni a nem festett felületet.

Mire figyelj az átlátszó alkatrészeknél? 

Egy kabintető vagy valamilyen “üvegszerű” alkatrész polisztirol ragasztók hatására mattá válhat. Az ideális opciót a PVA, avagy fehérragasztó jelenti. Nem agresszív, nem károsítja a víztiszta felületeket, ugyanakkor áttetszőre is szárad. Hasznát veheted például diorámák összeállításánál is. 

Reméljük, segítettünk eligazodni a makettépítés legfontosabb lépésénél!