Mekkora a pici? És milyen? Szerencsére ma már bekukucskálhatunk időnként a pocakba, a többi időben pedig elolvashatjuk, mi a helyzet odabent. Lássuk, mit tudhatunk pontosan a 7. várandóssági hétről!

Kezded már a felkészülést?

Minden bizonnyal! Azt nézegeted, hogy milyen anyukás termékekre lesz szükséged a jövőben? Ehhez ajánljuk a Bubbaland.hu babalátogatásra való termékeit, ajándékait - s javasoljuk, hogy nézd meg a táskákat is! 

Akár látszólag változások nélkül éled tovább a mindennapjaidat, az az egy egészen biztos, hogy testben, s a gondolataidban is változások történnek, s óhatatlanul is elkezdődik a ráhangolódás. Tehát rendben van az is, ha beleveted magad a sűrűjébe, de éppúgy az is helyes, ha még nem érzed szükségét, hisz jól tudod, jó pár hónap, s azt követően jó sok év vár még rátok közösen.

Nem kell rohanni, a baba se siet!

A 7 hetesen a magzat nagyjából 12-15 milliméteres, nagyjából akkora, mint egy áfonya. Persze nem kell aggódni, hiszen még rengeteg ideje van fejlődni! Éppen ebben a percben is ezt teszi!

A 7. héten már láthatóak a karok és lábak nyúlványai, de még nem tökéletesek, viszont ezeknek hála már kezd egészen emberi alakot ölteni a pici. Már készülődnek a szemek is, s ez az a hét, amikor a végtagokon az ujjak is elkezdenek kifejlődni, de eleinte vékony hártyát idéző bőr köti össze ezeket. Formálódik az arc is, elkezd nőni az orr, s az orrcimpák is megjelennek hamarosan.

bubbalandhu-2022-szeptember-linkmarketing-1.jpg

Fejlődik a csontváz és a gerincoszlop, elkezdődik a bordák kialakulása is. A gerincoszlopnak köszönhetően a gerincvelő is alakulni kezd, ami azért nagyon fontos, mert az idegrendszer fejlődésének ez egy nagyon fontos mérföldköve. Mivel az izomszövetek is alakulnak, már kisebb mozdulatokra is képessé válik a gyerek.

És mi a helyzet a kismamával?

Ugyan a mozgásokat még nem érzékelheted, de bizonyos változások elkerülhetetlenül bekövetkeznek. A leggyakoribb panasz ebben a szakaszban a fáradtság, de a kiegyensúlyozatlanságtól sem kell a legsötétebb kétségekbe zuhanni. 

A tested ugyanis ebben az időszakban is minden erejével azon dolgozik, hogy a kicsi fejlődését támogassa, miközben a hormonok játékának köszönhetően ne lepődj meg azon sem, ha hirtelen érzelmesebbnek, érzékenyebbnek tapasztalod magadat a szokásosnál.

Ebben az időszakban már elkezdhetnek kerekedni a mellek is, nyugodtan kiélvezheted az előnyeit, ha mindig is nagyobbakra vágytál. Változhat a szaglás, s visszataszítónak érezhetsz néhány ételt is. A ludas a magasabb ösztrogénszint, miatta történik ez a két változás.

Előfordulhat, hogy időnként kellemetlennek érzed a változásokat, de ne feledd, hogy egyik sem tart örökké! Engedd meg magadnak, hogy kiélvezd a babavárás minden pillanatát, kövesd a kicsi fejlődését, s hacsak lehet, pihenj egy kicsit, a szervezeted igazán rászolgált erre, s még rengeteg feladat áll előtte, előtted!