• Első körben szenátus és a képviselőház megszavazta az internetes magánéletet védő törvény eltörlését
  • Ezt Donald Trump elnök aláírta
  • Ennek következtében a szolgáltatók begyűjthetik és eladhatják a felhasználók böngészési előzményeit
  • S mindehhez nem kell a felhasználó engedélyét kérniük

Ahogy azt korábban megírtuk, a szenátus és a képviselőház megszavazta az eltörlését annak a Barack Obama által bevezetett törvénynek, ami meggátolta az Amerikai Egyesült Államok területén lévő internetszolgáltatókat abban, hogy begyűjtsék és értékesítsék partnereiknek a felhasználóik böngészési előzményeit. Akkor már csak Donald Trump aláírása hiányzott, de az elnök hétfőn alákanyarította a dokumentumot, így a törvény eltörlésre került.

Az FCC (Federal Communications Commission, azaz Szövetségi Hírközlési Tanács) októberben megszavazott szabályozása sosem volt népszerű a szolgáltatók körében szigorúsága miatt – tulajdonképpen arra kötelezte őket, hogy az ügyfél engedélyét kérjék, mielőtt eladják a róla szóló személyes információkat külsős cégeknek, például biztosítóknak. A szolgáltatók azt is kifogásolták, hogy a törvény csak rájuk vonatkozott, az olyan internetes cégek, mint a Google és a Facebook kimaradtak a szabályozás hatálya alól. Ez az információüzletben bizony jelentős előnyt adott ezeknek a cégeknek.

A törvény eltörlése – pontosabban fogalmazva: hatályon kívülre helyezése – az Egyesült Államok lakóit is megmozgatták. Azt már említettük, hogy a Search Internet History nevű oldalon gyűjtést indítottak azzal a céllal, hogy felvásárolják a törvényt eltörlő politikusok böngészési adatait, majd azt közzé tegyék. Olyan is akadt, aki böngészési előzményeit az eBayen kínálta eladásra. Ez az aukció 200 ezer dollárnál járt, mielőtt törölték. De talán a legjelentősebb, hogy megnőtt a kereslet az érdeklődés az anonim böngészést lehetővé tevő eszközök után.

internet-privacy-illustration.jpg