Azonban az is megeshet, hogy már a jelenlegi egyszerűen menthetetlen, maradandó károsodást szenvedett el. Ilyenkor nincs más teendő, mint keresni egy olyan helyet, ahol féltengely értékesítésben is utaznak.

Bármilyen járműre megtalálhatjuk a megfelelő alkatrészt

Személyautóra, kamionra, autóbuszra, mezőgazdasági és munkagépre, teherautóra, kishaszongépjárművekre, de még targoncára és quad-homokfutóra is megoldható a tengely cseréje, az új megrendelése. Ehhez olyan oldalt kell keresni, mint amilyen a feltengelyfelujitas.hu, ahol a féltengely-értékesítés is elérhető. 

Vannak olyan esetek, amikor a javítás már egyáltalán nem lehet valós, hatékony opció. Nincs más választás, egy teljesen újat kell rendelni. Hosszú távon ez még hatékonyabb megoldás is lehet, mint a régi, leharcolt féltengely toldozása-foltozása. Tulajdonképpen az ország bármely pontjáról megrendelhetjük a szükséges féltengelyt, és pár napon belül már meg is kaphatjuk az új alkatrészt. 

A SyncWell Kreatív Kft. szervizei az egész országban elérhetőek, így csak meg kell keresni a legközelebbit, és ott el is tudja a szakember végezni az egész cserét. A féltengely cseréje nem éppen egy olyan művelet, amit otthon, házilag is meg lehet oldani, pláne, ha egy kamionról vagy autóbuszról beszélünk. Ha biztosra akarunk menni, akkor mindenképpen bízzuk profikra a feladatot.

A féltengely a hajtásláncolat fő részét képezi, az elsődleges feladata a motorban keletkező hajtóerőt - ami áthalad a sebességváltón - a kardántengelyhez kell továbbítania a kerékagyba hátsó meghajtás esetén. Ha elsőkerék meghajtású járműről beszélünk, akkor a féltengely a forgómozgás átadása mellett a kormánymozdulatok közvetítéséért is felel.

feltengelyfelujitashu-2024-februar-linkmarketing-2.jpg

Strapabíró felépítés, több sérülékeny alkatrész

A féltengelyeket úgy tervezték, hogy ne kelljen attól tartani menet közben, hogy könnyedén megsérül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szinte biztosan nem fogunk hibával találkozni az évek során. A féltengely felépítése viszonylag egyszerű: egy féltengelyrúd, aminek a két végén található a külső és belső féltengelycsukló.

A csuklók több apró alkatrészből épülnek fel: bordák, porvédők, gyűrűk, csapágyak. Ha ezek közül csak egy is kezdi megadni magát, azt egyből érezni fogjuk az autó viselkedésén.

Figyeljünk a jelekre!

Ha vezetés közben azt tapasztaljuk, hogy kormányzásnál kattogó hangot hallunk, az akár a féltengely hibájára is utalhat. Ezenkívül még gázadásnál is tapasztalhatunk ropogó, kattanó zajokat. Ha pedig bizonyos fordulatszámnál elkezd remegni, rázni a jármű, akkor mindenképpen forduljunk minél hamarabb szakemberhez. A gyors reagálás segíthet abban, hogy még menthető legyen a féltengely, de ha mégsem, akkor sem kell aggódni, mivel egyszerűen megrendelhetjük az újat.