A különböző átmérőjű, hosszúságú csövek eltérő felhasználásra készülnek. Az ILMARKET.HU műanyag cső kínálatában mezőgazdasági, ivóvíz- és dréncsövek, valamint egyéb tömlők is kaphatóak. Az iparági különbségek miatt eltérő igények merülnek fel, így a megfelelő cső kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk. Éppen ezért bővebben foglalkozunk a műanyag csövek szerkezetével, kialakításával cikkünkben.

A műanyag csövekről

Az építészet, gépészet, mezőgazdaság változatos módon használja fel a műanyag csöveket. Ezen eszközök általános jellemzője, hogy rúdszerű, általában üreges és henger alakú tömlők. Univerzális felhasználást biztosítanak a műanyagból készült elemek. A különböző vastagságú és átmérőjű csövek biztosítják, hogy az eltérő igényekhez tökéletesen igazíthatóak legyenek.

ilmarketslidermuanyagcsosmall2.png

A főként gázok és folyadékok elvezetésére szolgáló vezetékek stabilitása, terhelhetősége elsődleges. Általában a föld alatt történik az elvezetése ezeknek az elemeknek, ezért a beépítés előtt a fizikai és mechanikai jellemzőket alaposan fel kell mérni. A hőmérséklet, nyomás és a cső vastagsága fő összetevők a tökéletes műanyag tömlő kiválasztásához.

Kerti öntözéshez

Öntözőrendszerként a mezőgazdasági területeken használják a műanyag csöveket, melyek segítségével nagyobb területek nedvességtartalmának megőrzésére van lehetőség. Akár a gyepet vagy a konyhakertet szeretnénk öntözni, a legjobb megoldás a hajlékony, de mégis stabil vízelvezetést garantáló műanyag cső.

Kétféle csőtípust különböztethetünk meg, a kemény (KPE) a fővezetékek kialakítására használható, míg a lágy (LPE) csöveket elsősorban mellékvezetékek, csepegtetéses öntözőrendszerek kiépítésénél alkalmazzák. A rugalmasság és vághatóság ezeknél ugyanis jóval könnyebb, mint a kemény tömlők esetében.

Ivóvízellátásra

Az ivóvízellátást biztosító rendszer kiépítésére a lakások felújításánál, építésénél is szükség van. A kemény csöveket alkalmazzák ezen a területen, melyek nagy sűrűségű polietilénből készülnek. Miután a vízcsövekben a nyomás nagyon magas lehet, ezért az egyik legfontosabb választási kritérium a cső méretének, típusának kiválasztásánál az ennek való jó ellenállás.

A műanyag vezetékek nagy előnye, hogy korrózióállók, így az ivóvíz minőségét nem károsítják. A könnyű szerelhetőség és a kis súly szintén hozzájárul ahhoz, hogy egyre jobban elterjed a műanyag csővezetékek használata. Hosszú élettartamuk révén csökkenhet a karbantartás költsége és a csőtörések is kevésbé alakulnak ki ezekben a vezetékekben. A vízvezetékekben haladó folyadék szabad utat kap, a sima felület miatt csökken a súrlódás és a vízveszteség.