Nos, a stratégiák és taktikai játékok világában nem akadtak olyan gondok, mint az FPS-eknél, avagy idén is bőven jelent meg mindenféle, agyunkat és csapatainkat egyformán megmozgató videójáték, méghozzá úgy, hogy nem is volt időnk mindegyikre. A legjobbakat, vagy legalábbis a nálunk legjobban értékelteket persze összeszedtük, és bizony került néhány igazi különlegesség a repertoárba, amit érdemes mindenkinek pótolnia, aki kicsit is vonzódik a zsánerhez. 

3. Cities: Skylines 2 90%

  • Paradox Interactive/Colossal Order Ltd
  • Teszt

Meglepő látni, hogy egy olyan játék folytatása, mint a Cities: Skylines, “csak” a harmadik helyen végzi, de mondhatni, elég erős volt a felhozatal, és erre talán ez a legjobb bizonyíték. A 2015-ös első epizód lényegében a mai napig az egyik legkedveltebb és legismertebb városépítős szimuláció, ami a SimCity-t is megszorongatta, sőt társasjátékos adaptációt is kapott, méghozzá nem véletlenül. A Cities: Skylines 2 pedig lényegében megismételte a bravúrt, tovább tökéletesítette a receptet, aminek köszönhetően nyugodtan ajánlható bárkinek, aki imád elszöszölni az utak és a közlekedés kiépítésével, a szolgáltatások megteremtésével és a többi. Wilson szerint “minden szempontból előrelépés: életszerűbb, nagyobb, látványosabb és sokkal több lehetőséget rejt, de potenciálját csak hosszútávon fogja kiaknázni” – leszel te a következő ünnepelt polgármester?

2. Darkest Dungeon 2 93%

Ismét egy folytatás, ám ezúttal egy sokkal sötétebb és némiképpen más kategóriában, ahol a város helyett egy csapatot építesz, sikertelenség és rossz döntések esetén pedig sokkal véresebb, halálosabb konklúzióval kell szembenézned. A 2016-os Darkest Dungeon szintén nagy múlttal rendelkezik, rengetegen szerették, illetve szintúgy kapott már társasjátékos adaptációt (tegyük hozzá, hogy az azóta igen komoly botrányok között fulladozó Mythic Games jóvoltából, szóval örüljön, aki megkapta a társast). És Czukker szerint “A Darkest Dungeon 2 minden tekintetben méltó folytatása lett az elődjének. Ami abban működött (egyedi látványvilág, hangulat, játékmenet), az most is jól (sőt, néha jobban) muzsikál, viszont nem csak a címe miatt tekinthető valódi második részen, mivel az újításai remekül illeszkednek a nagy egészbe, és egy kicsit más ízt is adnak a játéknak.” Nem kérdés tehát, hogy ezt is érdemes beszerezni.

1. Shadow Gambit: The Cursed Crew 95%

  • Mimimi Games/Mimimi Productions
  • Teszt

A nagyszerű Shadow Tactics: Blades of the Shogun (ami teljes játék is volt a PC Guru mellé) és a hasonló minőségű Desperados 3 után a Mimimi Games még egy utolsó útra indult, ezúttal a karibi térségbe, hajóra és a fantázia hullámaira szállva, hogy az év legjobb taktikai/stratégiai élményét szállítsa le. Mert bizony Dibuck szerint “A valóságtól elrugaszkodott atmoszféra teljesen magával tudja ragadni az embert. A részletesen kidolgozott karakterek teljes mértékben a szívünkhöz nőnek a történet alatt, miközben a Karib-tenger csodálatos szigetein teljesítjük azt a rengeteg küldetést, amivel a játék rendelkezik. A Shadow Gambit: The Cursed Crew az idei év egyik legjobb stratégiai játéka.” Szomorú adalék emellé, hogy nem sokkal a megjelenés után a Mimimi Games lehúzta a rolót, előtte azért még megkoronázva életművét, egyben újabb olyan modern klasszikust hagyva az utókorra, mely a legszebb Commandos-hagyományokból építkezik.

Nem ez a harc a végső

Persze, a Mimimi Productionsnél sajnos igen, de másnál azért bőven akadt olyan csata, amire benevezhetünk. A világháborús Last Train Home hozzánk sajnos el sem jutott, de ezen felül is volt még egy csomó stratégiai játék, ami elég érdemes volt leülni. Ott volt a nagy visszatérő, a remek Jagged Alliance 3, vagy az Age of Wonders 4, hogy a sportkedvelőknek kötelező Football Manager 2024-ről ne is beszéljünk. És bizony jövőre sem fogunk unatkozni. Az például már most biztos, hogy 2024 elején érkezik az elcsúsztatott Stargate: Timekeepers és Terminator: Dark Fate – Defiance. Meg egyébként is… olyan nincs, hogy új és remek stratégiai játék ne érkezzen, pláne PC-n.

Éppen ezért már most várjuk, milyen nagyobb durranás jön a továbbiakban, miben kell majd győzelemre vinni csapatainkat, illetve milyen ellenséggel szemben kell összeszedetten és taktikusan fellépni, akár a környezeti elemeket is bevetve. Reméljük, némi innováció is éri a műfajt, bár összességében talán simán ellennénk a leghagyományosabb RTS-ekekkel is, ha mai látvány és tömegméretek mellett kapjuk meg. Te milyen újdonságra vágysz a zsánerben, illetve idén mik tetszettek a legjobban?