Mennyire segíti a kismamát lelkileg az apa jelenléte?

A szülés nem egy adott pillanat, hanem valójában egy hosszú, több hónapos folyamat vége, és egy másik, éveken át tartó időszak kezdete. Mindez rengeteg testi-lelki változást idéz elő az édesanyában, aki szeretné megosztani érzéseit valakivel. A vajúdás közben is sok olyan hatás éri a kismamát, amit nehéz lehet számára feldolgozni. Éppen ezért van nagy szüksége egy biztos pontra, egy támogató segítségre.

Lelki szempontból mindenképp fontos, hogy az apa jelen legyen a szülésnél: segítse a bizonytalan édesanyát, bátorítsa, buzdítsa. Egy-egy dicsérő szó, egy lágy érintés ilyenkor mindennél többet ér. De sokszor az is elég, ha csak meghallgatja őt, a félelmek kibeszélése nagyon nagy erőt adhat az anyának.

Kutatások bizonyították, hogy azok a párok, akik együtt élték át a szülés csodálatos pillanatait, a későbbiekben is nagy bizalommal lesznek egymás iránt.

https-babylionhu-2022-januar-cikk3.jpeg

Az apára gyakorolt lelki hatás

Az már közhelynek számít, hogy egy gyermek születésekor valójában család születik. Éppen ezért fontos, hogy az apa is részese legyen a nagy napnak, és ha lehet, kísérje végig az azt megelőző időszakot is. Legyen részese a várandósságnak: az orvosi vizsgálatokon, a szülési felkészítőkön is partnerként legyen jelen. Mindez az ő lelki életét is nagyban befolyásolja, nem érzi majd úgy, kihagyták valamiből.

Jó érzés lesz látni, ahogy a csöppség világra jön. Ugyanilyen fontos a szülést követő pár óra is: az ún. aranyóra. Ha van rá lehetőség, ne csak a mama, hanem a papa mellére is fektessék rá az újszülöttet, ezzel kialakul a kötődés.

Praktikus tanácsok az apás szüléshez

A törvény ma már lehetővé teszi, hogy az édesanya megjelöljön egy 18 évesnél idősebb személyt, aki vele lehet a szülőszobán. Ez általában az apuka, aki a legjobban képes támogatni a párját. Az egészségügyi szabályok betartása miatt ő csak a megfelelő öltözetben léphet be a kórterembe, így már érdemes a kórházi csomag összeállításakor erről is gondoskodni.

A legtöbb bababolt kínál apás szülés szettet, a Baby Lion webáruházban a kismamák számára hasznos termékek között ezt is találunk többféle méretben. Ez a készlet tartalmaz egy pár cipővédőt, 1 darab gumis hajvédőt, 1 darab nem szőtt textil inget és a hozzá tartozó 1 darab nem szőtt textil nadrágot, valamint 1 darab, három réteggel rendelkező, gumis szájmaszkot.

Azért érdemes innen megrendelni a szettet, mert ez kék színű, így alsóneműre is fel lehet venni, nem látszik át. Emellett persze itt egyúttal beszerezhetünk minden mást is a mama és a baba számára, amire szükség lehet még a kórházi tartózkodás során: textilpelenka, babafészek, szoptatós párna, fehérnemű, mellszívó, tejtároló. 

Így valóban testileg-lelkileg félkészültnek érezheti magát mindenki az apás szüléshez.