Kezdjük is a nagyobbik kártyával, amivel a középkategóriába szeretnének helyet bérelni maguknak az RX 470 személyében. A kártya referenciapéldánya ugyanazt a hűtést kapja, mint a széria jelenleg legizmosabb tagja, az RX 480, és bár 4GB GDDR5 fedélzeti memóriával érkezik, a partnercégeknek lehetőségük van ezt akár 8GB-ra felbővíteni, természetesen 256 bites sávszélességen. A Polaris 10 architektúrára épülő kártya erejét 32 számítóegység biztosítja, ami 2048 stream processzort jelent, mindezt energiával egy hat pines tápcsatlakozón át kell majd ellátni.

rx-470-spec.jpg

A kistestvér, az RX 460, eSportra szánt kártya lesz, amit én ugyan nem tudok fejben összerakni, de nem is az én dolgom megítélni a szlogent, majd a tesztek megmondják. Mindenesetre a Polaris 11-es magban 14 számító egység azaz 896 stream processzor zsúfolódik össze, emellé a referenciakártya 2GB 128 bites sávszélességű GDDR5 memóriát kapott. Ami kiemelkedővé teheti a küllemben R9 Nano-ra hajazó kártyát, hogy nincs szüksége külső tápellátásra, minden energiaszükségletét az alaplapi PCI-E foglalatból fedezi.

rx-460-spec.jpg

Pontos időpontot ugyan még nem adtak meg, de egyes források szerint augusztus végére már mindenhol elérhető lesz mindkét új családtag, árazásra a megjelenéshez közeledve számíthatunk, egyelőre csak az a biztos, hogy az RX 480 200 dolláros árcímkéje alatt lesznek. És a végére desszertnek, a Vega várható megjelenése továbbra is 2017.