A kialakulás okai

Az aranyeresség egyik legfőbb oka az, hogy nem táplálkozunk megfelelően, így pedig vagy túl híg, vagy túl kemény lesz a székletünk. A székelés közbeni erőlködés ugyanúgy vezethet a betegség kialakulásához, mint a gyakori hasmenés.

Ha megjelennek a tünetek, célszerű minél előbb kivizsgálásra menni: például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központba bejelentkezni. Jobb, ha magánrendelőbe megyünk, hiszen itt biztosak lehetünk abban, hogy kellő figyelmet fordítanak ránk az orvosok, és a kezelési módot is egyénre szabják.

Mivel az aranyeresség kínos téma, sokan nem is merik felkeresni a panaszokkal a háziorvosukat, gondolván, majd maguktól úgyis elmúlnak a tünetek. Nem vezet gyógyuláshoz azonban az, ha magunkat kúráljuk, veszünk egy-két kenőcsöt a patikában, mert a kiváltó okokat ezek a tüneti kezelések nem szüntetik meg.

https-aranyeresseghu-2023-november-cikk4.jpeg

Érdemesebb tehát szakemberhez fordulni, aki a tünetek alapján és az életkörülményeket megvizsgálva könnyen meg tudja állapítani, mi vezetett a betegséghez, és tanácsot tud adni, hogyan lehet elkerülni azt a későbbiekben.

A helyes táplálkozás

Bár nemcsak a helytelen táplálkozás vezethet aranyerességhez, azért a legtöbb esetben ezen múlik a gyógyulás. Igen sok túlsúlyos embernél is jelentkeznek a panaszok, így nekik is érdemes megfogadni a tanácsokat.

A legfontosabb dolog, hogy minél több növényi rostot építsünk be az étrendünkbe: ezek lehetnek magvak, korpafélék. Ha csak lehet, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat fogyasszunk. Természetesen sok-sok gyümölcs és zöldség is kell a helyes táplálkozáshoz.

Melyeket javasolják az orvosok? A friss gyümölcsnél nincs jobb, ezért a szezonnak megfelelően válasszunk: epret, cseresznyét tavasszal, míg nyáron jöhet a barack, a szeder, ősszel pedig a szilva, a szőlő és az áfonya is.

Nagyon jó hatásúak az egzotikus gyümölcsök: citrom, narancs, mandarin – ezekkel télen tele vannak a boltok. A banánt viszont kerüljük, ha lehet, mert székrekedést okozhat.

A zöldségekből ezek ajánlottak: cékla, retek, paradicsom, kukorica, brokkoli, káposzta, kelbimbó, bab, lencse.

Az italokra is figyeljünk

A lágy széklet könnyen távozik a szervezetből, így nem kell attól tartanunk, hogy az erőlködéstől aranyerünk alakul ki. De ahhoz, hogy az emésztésünk jó legyen, az italfogyasztásra is figyeljünk.

Egyeseknél a kávé bélirritációt is okozhat, de vízelvonó hatása miatt sem javasoljuk aranyereseknek. Ugyanezért kerülni érdemes az alkoholt is. A cukros üdítők túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet, így szintén nem egészségesek.

A tiszta, buborékmentes víznél nincs jobb: ebből akár 2-3 litert is igyunk meg naponta. Segíthetnek még a gyógyteák és a frissen facsart gyümölcslevek is.