Idén lett tíz esztendős az első John Wick-film, ami akkora sikert aratott 2014-ben, hogy azóta valóságos franchise-zá vált a bérgyilkosos akcióthriller. A Continental című spinoff-sorozat már lefutott, a Balerina jövőre érkezik, és a fejesek emellett is rengeteg mellékágat terveznek még az univerzumnak – köztük egy animációs előzményfilmet, de Chad Stahelski szerint az ötödik rész sincs kizárva. A rendező a The Hollywood Reporternek adott interjút az első epizód jubileumának alkalmából, amely során elmondta, hogy nem igazán tudna jobb és kerekebb befejezést adni Wick történetének, amint amit a negyedik felvonásban láthattunk, ettől függetlenül már foglalkozott a gondolattal, hogy folytassa a sztorit – és a franchise mögött álló Lionsgate is benne lenne a dologban.

"Olykor a fejlesztést csak amolyan gyakorlatozás végett csináljuk, de ettől függetlenül van esély a John Wick 5. elkészítésére? Természetesen van, legyen szó anyagi motivációról vagy kreatív késztetésről. Naná, hogy van rá lehetőség, de csak törjük a fejünket. Te jó ég! Az utóbbi három évben már három vagy négy alternatívát kitaláltam a John Wick 5-re. Ezek különbözők koncepciók voltak arra vonatkozóan, hogyan lehetne tovább szőni a történetet, de amúgy inkább mentális gyakorlatokként tekintek rájuk. A szakmánkban mindig hallani arról, hogy ez és ez 'aktív fejlesztés alatt áll'. Azt mondják: 'Aktív fejlesztés alatt áll a projekt'. És igen, ez így van, amennyiben az is annak számít, hogy én és Keanu mindenféle bullshitet összehordunk, amikor leülünk beszélgetni, írunk valamit Mike Finchcsel vagy a partneremmel, Alexszel.”

Papírra vetünk dolgokat, remek jelenetsorokkal rukkolunk elő. Ez egy nagyszerű tréning, amiből később merítünk, felhasználunk dolgokat. Szóval van pár igen jó ötletünk, amelyek talán nem lesznek a John Wick-filmsorozatban kibontott történet részei. Talán nem az lesz, amit várnál. Ha valaha is tető alá hozzuk, ha úgy gondoljuk Keanuval, hogy na, ez egy nagyszerű ötlet, amit kitaláltunk és nem érződik erőltetettnek, az pompás lesz. De úgy gondolom, a negyedik résszel elértünk a csúcsra. Vagy legalábbis én elértem. Ez egy kerek sztori. Ha manapság újranézem, akkor örömmel tölt el, de meg sem próbálnánk felülmúlni. Nem akarnánk hozzáerőltetni valamit. Szóval teljesen más cselekményszálat indítanánk útnak" – fejtette ki Stahelski.

A riporter persze felvetette, hogy akkor most egy epilógusról van-e szó, mire a producer-rendező nem válaszolt, inkább elkezdett beszélni az animációs előzményfilmről, mivel most az kapja a rivaldafényt: „Jelenleg nyakig vagyunk a John Wickről szóló animációs film fejlesztésében. Ez egy előzménysztori a filmekhez, ami nagyszerű. Jó móka lesz így, hogy egy másik médiumban valósítjuk meg.” Ezután az újságíró megkérdezte, hogy ez az alkotás fogja-e bemutatni azt a küldetést, amivel a legelső rész gonosztevője, Viggo bízta meg a hőst, aki ezt követően visszavonulhatott.

"Is. Elég jó helyen kapizsgálsz, de ez egy animált móka lesz. Azért készül, hogy szórakoztasson. Ne azokra az előzménytörténetekre és folytatásokra asszociálj, amelyeket más franchise-ok esetében láttál, mi nem ilyenekben gondolkodunk! Mi csak szórakoztatni akarunk. El akarunk szórakozni a Wick-világgal, amelyhez viszont már készítettünk egy konklúziót, szóval most visszamegyünk az időben és egy másik médiumot használunk fel. Pont ezért jó móka a tévésorozat, az Under the High Table is, amelyet Rob Levine showrunner fejlesztett. Ez is a John Wick-univerzumban játszódik, azokkal a mellékkarakterekkel foglalkozik, akik John Wick mellet feltűntek. Szóval ezekben a spinoffokban olyan dolgokat tudunk kibontani, amelyekre a mozifilmekben nem volt lehetőségünk. Az animációs filmben egyik kicsit elereszthetjük a gyeplőt, bolondozhatunk, valamint explicitebbek lehetünk a történetmesélés és a világépítés frontján a tévésorozatban" – válaszolta Stahelski.

Az alkotó nem először nyilatkozza azt, hogy rengeteg ötlete van, már tavaly is elmondta, hogy ennek ellenére sem fog csak úgy fejest ugrani a John Wick 5 elkészítésébe, habár a Lionsgate fejesei azt állítják, hogy már fejlesztés alatt áll az újabb folytatás.

A borítókép forrása: Lionsgate