Mi is az a szürkehályog?

A szürkehályog egy olyan, általában idősebb korban észlelhetővé váló szembetegség, melynek során a szemlencse elhomályosul, elveszíti átlátszóságát. Ez pedig befolyásolja a szem fénytörési képességeit, méghozzá nem pozitív irányba, hisz így nehezebben jut át a fény a szemlencsén.

Bizonyos esetekben (és stádiumokban) a szürkehályog a külső szemlélő számára is látható (elszíneződő szemlencse), más esetben pedig ránézésre nem feltétlen vennénk észre a másikon. A tüneteket persze felismerhetjük, de előbb lássuk a hajlamosító tényezőket.

Hajlamosító tényezők

Számos tényező hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásához, és bár a fő bűnös továbbra is az idő múlása, érdemes számon tartani a többit is.

Genetikai hajlam: ha a családban előfordult már szürkehályog, az növeli a kilakulás kockázatát.

Röntgensugárzásnak való kitettség: a hosszabb távú, ismételt röntgensugárzásnak való kitettség szintén fokozhatja a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Dohányzás: akik egészséges életmódra törekednek, azok alapvetően sem dohányoznak, de nem árt tudni, hogy a dohányzásnak sajnos még a szürkehályog kialakulásához is van némi köze.

UV-sugárzás: ahogy a bőrünket, úgy a szemünket is óvnunk kell a káros UV-sugaraktól, hisz amellett, hogy akár a szem is leéghet, ez a sugárzás még a szürkehályog kialakulását is megsürgetheti.

pcguru.jpg

A szürkehályog gyakori tünetei

A szürkehályog tünetei nem egyszerre jelentkeznek, hanem lassan, egymás után, évek leforgása alatt, ezért is nehéz időben felismerni a szürkehályogot rendszeres látásvizsgálat nélkül. Mindenesetre aki az alábbiakat tapasztalja, annak érdemes felkeresnie egy szakorvost:

  • Homályos vagy ködös látás

  • Fényérzékenység

  • Fénykörök vagy halók megjelenése a fényforrások körül

  • Színek elhalványulása vagy megváltozása

  • Látásélesség csökkenése

  • Kettőslátás

Mikor kell műteni a szürkehályogot?

A szürkehályog egy olyan betegség, amely a látás fokozatos romlásával jár, és előrehaladtával a mindennapi tevékenységek végzése is nehezebb lehet, azonban ezt nem kell megvárni. A modern élet, a sok kijelző-nézés és közelre nézés miatt egészen hamar felismerhetjük a tüneteket, ha tudjuk, mire kell figyelni. Aki pedig észreveszi, az akár már a negyvenes-ötvenes éveiben bátran elvégeztetheti az egyetlen hatásos kezelést, a szürkehályog műtétet, amely technikailag a beszürkült szemlencse modern műlencsére cserélését jelenti.

Aki magára ismert a tünetekben, vagy úgy gondolja, hogy a gyorsabb ütemű látásromlása mögött a szürkehályog állhat, az jelentkezzen be a margitszigeti Focus Medicalhoz egy alkalmassági vizsgálatra, és szabaduljon meg gyorsan, fájdalommentesen a szürkehályogtól!