Aztán persze jön az alapos pofára esés, amikor delikvenseink rádöbbennek, hogy egyrészt nem minden játékból lesz WOW-ot megszorongató siker, másrészt pedig a legegyszerűbb alapokra helyezett internetes programok fejlesztése is több munkát, törődést, és odafigyelést igényel, mint bármelyik shareware torzszülött, amellyel előtte próbálkoztak. No, azért ennyire nem sötét a helyzet - hírem első felvonásában például egy ingyenes RTS játékról számolhatok be nektek, amely ráadásul - tessék megkapaszkodni - MMOG is, mint azt valószínűleg híremből már megsejtettétek.

Alternatív MMO-k: nyílt béta és stratégiaA Ballerium több szempontból is egy érdekes próbálkozásnak tekinthető. Egyrészt masszív többjátékos stratégiából nincs túl sok - még több melót igényel, mint egy buta farmolós EverQuest-klón -, másrészt olyan játékegyensúly megteremtése szükséges, amely még a legprofibb fejlesztőket is visszatartja; nem csoda, ha a Blizzard annak idején a Warcraft MMOG stratégia gondolatát végül lecserélte a most ismert, gigantikus sikerű "klasszikus" receptre. A Ballerium ingyenesen letölthető és játszható, ráadásul bétájában már több tízezren kipróbálták, ami jelenthet is valamit, ha mást nem, hát azt, hogy a kevéske sávszélesség-igénynek hála relatív kis gépigénnyel is szórakoztató tud lenni. Miután valamilyen mágikus oknál fogva a legtöbb fejlesztőnek a stratégia egyenlő a sci-fivel, a minden ismertebb címből (Star Wars, Stargate, Predator...) dizájnötleteket merítő stratégia is ebbe a műfajba sorolható, ráadásul - ellentétben a klasszikus klikkelj-és-győzöl elmélettel - akár kereskedéssel, akár harccal, diplomáciával is győzelmet arathatunk. Több száz játékos gyilkolja magát vidáman a programban, hét különböző faj közül kiválasztva a sajátját, miközben hála a remek közösségi megoldásoknak, hamar megtalálják a közös hangot.

ť Ballerium adatlapja

Alternatív MMO-k: nyílt béta és stratégiaA Darkedenről azonban - hírünk második alanyáról - még nem tudni, hogy ingyenes lesz-e majd, annyi azonban már bizonyos, hogy az 1997 áprilisán alakult Joymax fejlesztőbrigád a belét is kidolgozta, hogy... nos, ha őszinték akarunk lenni, mondhatjuk nyugodtan, hogy meggazdagodjon. A közeljövőben játszódó szerepjátékban egy brutális, sötét tónusú küzdelembe vethetjük magunkat: vámpírok és azok mészárolói próbálják meg egymás nyakán kitapogatni az ütőereket. A kézzel rajzolt grafika és az izometrikus kétdimenziós látómező a legszebb 90'-es éveket juttathatja eszünkbe, a több száz tanulható potenciális képesség, valamint a két különböző nézőpont pedig bárkinek adhat pár kellemes pillanatot januárig - eddig tart ugyanis a nyílt bétateszt.

ť Darkeden adatlapja