Milyen okok húzódhatnak meg az allergiás tünetek és a láz mögött?

Amennyiben arra gyanakszik, hogy allergia áll a háttérben, a CMC Déli Klinika allergológia szakrendelése keretében a szakemberek segítenek feltárni a probléma forrását.

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology is kitér arra, hogy allergia nem válthat ki lázat. Amennyiben allergiás panaszok mellett jelenik meg a láz is, annak nagy eséllyel orrmelléküreg.gyulladás a kiváltó oka. Ilyenkor ugyanúgy tapasztalható orrfolyás, orrdugulás is. 

Az allergiás nátha, illetve asztma a környezeti tényezők következtében jelenik meg, például pollen, penész is lehet kiváltó forrás. Ez esetben a légutak begyulladnak, a váladék nem ürül megfelelően, ez pedig melegágya a további fertőzéseknek, így közvetve megjelenhet a láz is.  

Hogyan különíthető el, hogy fertőzésről, vagy allergének kitettsége miatti panaszokról van szó? Utóbbit igazolja, hogy a tünetek addig tartanak, amíg jelen van a kiváltó tényező, egyéb esetben jóval elhúzódóbb lehet a kellemetlen állapot. Szintén különbség, hogy például a nátha, influenza nem jár együtt szemviszketéssel, de a szénanátha igen. 

Sinusitis, influenza és nátha tünetei?

A sinusitis, vagyis az orrmelléküreg-gyulladás fennállásakor a nyálkahártyák megduzzadnak, a váladék képtelen maradéktalanul kiürülni, a pangás következtében pedig felülfertőződés történik. Ez pedig lázban, homlok- és arctájéki fájdalomban, orrdugulásban, köhögésben nyilvánul meg. Emellett jellegzetes a sárgás-zöldes orrváladék is.

deliklinikahu-2023-marcius-linkmarketing-1.jpg

Míg influenza esetében tartós, jellemzően 3-4 napon keresztüli, láz, mellkasi fájdalom, torokfájás, izomfájdalmak, fejfájás, fáradékonyság is társul az orrfolyáshoz, orrduguláshoz. 

Amikor “egyszerű megfázásról” beszélünk valójában nátháról van szó, melyet vírusok okoznak, akárcsak az influenzát. Annyi különbséggel, hogy ilyenkor javarészt csak hőemelkedés jelenik meg, gyakori tüsszentés, köhögés, torokfájás mellett. Közös bennük, hogy a szokványos nazális problémák ugyanúgy jelen vannak. 

A láz eredetének felderítése szakorvosi vizsgálattal

A pontos diagnózis meghatározásához szükségessé válhat laborvizsgálat, orr-torok váladék tenyésztése, köpet analizálása. Javasolt továbbá mellkas röntgen, esetleg orrmelléküreg röntgen is.

Az allergia megállapításához mindenképpen több szakorvos együttműködése indokolt. Tüdőgyógyász, orr-fül gégész, allergológus, akik megtervezik az elengedhetetlen vizsgálatokat, illetve rögzítik a pontos anamnézist. 

Természetesen nem maradhat el a bőrvizsgálat sem, mely során fény derülhet a meglévő érzékenységre. Ezután pedig következhet a megfelelő kezelési terv felállítása.