Ismerjük meg az akvárium és a terrárium közötti legfőbb különbségeket, hogy a későbbiekben könnyebben boldogulj! 

Hasonlóságok és különbségek

Mind az akvárium, mind a terrárium ugyanabból a masszív, üveganyagból készül, így mondhatnánk, hogy szinte egy és ugyanaz a kettő. Ha azt nézzük, nincs is különbség a kettő között, hiszen maga a tárgy ugyanaz, csak a benne helyet kapó élettér az, ami nagyban különbözik egymástól és nem szabad őket összekeverni. Tehát azt mindenképp meg kell jegyezni, hogy halakat akváriumban, míg hüllőket terráriumban tartunk, és azt is elmondjuk, miért.

akv.jpeg

Mind az akvárium, mind a terrárium egy összetett szó, melyből a -rium az élőhelyet jelöli, az előtag pedig azt, hogy milyen is ez a közeg. Az aqua vizet jelent, a terra földet, tehát az akvárium egy vizes élőhely, amiben általában halakat tartunk, míg a terrárium egy földes, száraz részt jelöl. Létezik ezeknek az ötvözete, az aquaterrarium is, ami egy vegyes élőhely. A három közül akármelyikről is legyen szó, a Kedvence.hu kínálatában kapható akváriumok mindegyike megfelel minden elvárásnak. 

Melyikben milyen állat kapjon helyet?

Az akváriumban, mivel egy vizes közegről beszélünk, általában halak, csigák és rákok élnek, de ezenkívül számos más célra is fel lehet használni. Egy akvárium lehet édes-, illetve sósvízi egyaránt, de mindez attól függ, hogy kinek mi a szimpatikus, ki milyen állatokat szeretne benne tartani. Természetesen számos szempontot figyelembe kell venni, melyek mindenképp elengedhetetlenek egy jó minőségű vízi élővilág gondozásához. Ilyenek például a víz hőmérséklete, pH-értéke, a világítás erőssége és árnyalata és még sok más. Hogy mik, az függ attól, hogy mennyire foglalkoznál mélyebben az akvarisztikával, valamint hogy hagyományos vagy nano akváriumot tervezel-e létrehozni. 

Amennyiben inkább a szárazföldi teremtményeknek alkotnál élőhelyet, akkor az általad választott a közeg a terrárium lesz. Általában hüllők, pókok vagy épp különböző bogarak kapnak helyet a terráriumokban, de ebben az esetben mindenképp alaposan tanulmányozni kell azt, hogy az adott állatoknak mik a természetes igényeik. Ebből következik, hogy tökéletesen szárazföldi közeget is könnyen elő lehet állítani.

Végül pedig, akik teknősök tartására adják a fejüket, számukra üdvözítő megoldás az akvaterrarisztika. Ez az egyben szárazföldi és vízi közeg meglehetősen bonyolult és sok esetben fokozottabb odafigyelést igényel, sokkal inkább, mint a kizárólag vízi vagy tökéletesen szárazföldi élőhely. 

Számodra melyik megoldás az üdvözítő, inkább vízi állatokat vagy szárazföldi állatok tartanál? Ha még nem tudod biztosan, hogy mit, legalább azt már igen, hogy miben.