Elterjedt például az a mítosz, hogy az ultrakönnyű sisak sok szempontból is problémás lehet. De vajon igaz ez? Derítsük ki együtt, és öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!

Ennyit számít a súly!

A bukósisakok kialakítása sajátos, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a bringások igényeihez szabva lettek megtervezve. A Bikepro.hu kerékpár webshop bukósisakjai között sokféle darab képviselteti magát, amelyek között mindenki rálel a hozzá illő sisakra. A kérdés csak az, hogy te magad mennyire szemezgettél már az extrakönnyű változatokkal, és mit tudsz róluk? 

A legkönnyebb sisakok súlya körülbelül 180 gramm, s ha belegondolunk, ez nem is olyan sok. Vajon képes egy ilyen tömegű kiegészítő megvédeni minket? - Joggal merül fel bennünk a kérdés. Alapból egy 70-80 kilós testsúly eshet rá a fejünkre, s ezzel együtt a sisakra, és így már nem túl biztató az arány. 

Légáteresztő képesség, mint elsődleges szempont 

A kerékpárosok számára az is kiemelten fontos, hogy jól szellőző sisakot viseljenek. Ebből nem engednek. Azonban minél nagyobbak a szellőzőnyílások, egyre kevesebb anyag kerül a sisakba. Tényleg? Igen!

https-bikeprohu-2022-oktober-cikk5.jpeg

Ez nem feltétlenül rossz, hiszen a sisak így egyre keményebb lesz. A prémiumkategóriás darabokban ki is próbálhatjuk, hogyha emberesen fejbeverjük magunkat, akkor azt tapasztalod, hogy a sisak nagyon kicsi felületen érintkezik a fejjel. Esés esetén tehát ezeken a pontokon komoly nyomást tudnak gyakorolni a kobakra. 

Az anyagok sokszínűsége meghatározza a minőséget

A fentebb említett ellentmondásra azonban még megoldást is ad nekünk a ConeHead koncepciója. A hagyományos sisak két-három anyagból áll, általában a vékony, kemény héj, valamint a szintén kemény hab összetételéből születik meg. A ConeHead sisakokban viszont az ütés elnyeléséért felelős réteg két különböző keménységű anyag kombinációjából jön létre. Ez esetben is adott a külső, vékony héj, de a kemény hab már két különféle keménységű anyagból keletkezik, amelyek kúpos felépítéssel kapcsolódnak össze. 

Miért előnyös ez a szerkezet? A válasz nagyon egyszerű. A legbelső, a fejjel is érintkező réteg sokkal puhább és kényelmesebb lesz. Az eredmény egy komfortos és könnyű sisak. A kúpos átmenet nagy felületű, s a fokozatos terhelés garantálja az átmenetet a két anyag között. 

Mi a tanulság? Nem feltétlenül kell tartanunk az extrakönnyű bukósisakoktól. Ezzel a kis leckével pedig ismét megtanultuk, hogy nem mindez az, aminek látszik.