A reggeli készülődés során is elengedhetetlen kelléknek számítanak, és az esti rutinunk is elképzelhetetlen nélkülük. Tágasabbá varázsolják a teret és a praktikum mellett dekorációs elemként is funkcionálnak.

Egy kis tükör történelem

A tükör szó eredetileg a kerek formára utal. És valóban, hozzájárul ahhoz, hogy kerek legyen az életünk. Visszajelzést ad megjelenésünkről. Az igaz, hogy nem minden alkalommal tetszik a látvány, ami belenézve visszaköszön, mégis elengedhetetlen, hogy indulás előtt megbizonyosodjunk arról, hogy minden rendben van. 

home.png

Csak a tükrök által láthatjuk meg magunkat. Erre a megerősítésre mindannyiunknak szüksége van. Napjainkban már nem számít különlegességnek birtokolni belőlük pár darabot. A kisebb példányokat akár magunkkal is vihetjük a táskánkban, hogy bármikor leellenőrizhessük az outfitünket. 

Ha visszatekintünk, a történelem során ez korántsem volt mindig ilyen magától értetődő. A régi időkben a tükrök luxuscikknek számítottak. Ezek hiányában a szegényebb emberek csak a vízfelületek tükröződésében láthatták viszont magukat. 

Az ókorban a tükröket leggyakrabban ezüstből, bronzból vagy rézből készítették. Ezek addig funkcionáltak jól, amíg a felületükön kialakuló oxidréteg meg nem akadályozta a tükröződést. A ma is használt, üveg alapú tükröket a tizenharmadik században Velencében, a Murano szigeten találták fel. Ezek kezdetben nagyon drágák voltak. Csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. 

Az évszázadok során sokat modernizálódott a technológia. Ma már alumínium bevonattal készülnek ezek a tárgyak. Ez biztosítja a szebb visszatükröződést és a nagyobb fokú tartósságot. A mai, lakásdekorációban használt darabok, amilyenek a Home&Style dekorációs kínálatában is megtalálhatóak, már hosszú évtizedekig megőrzik otthonunkban a jó megjelenésüket és funkcionalitásukat.

Milyen misztikus tulajdonságokkal ruházták fel hajdanán?

A tükröknek sok esetben magasabb fokú jelentést is tulajdonítottak. A középkor során a bölcsességet mint a fő erények egyikét jelképezte. Ez az emberábrázolások során is gyakorta megjelent. A bölcsnek, erényesnek gondolt alakokat sokszor tükörrel a kezükben jelenítették meg.

A Távol-Keleten is fűződtek hozzá hiedelmek. Japánban például a császárság jelképe volt, míg Kínában a rossz szellemek távoltartására alkalmazták. Az afrikai bambara nép pedig a szellemek megfigyelésének eszközeként tekintett a tükörre.

Hogyan válasszunk tükröt?

A lakás minden helyiségében elhelyezhetjük őket. A bejárati ajtó mellett, általában a cipősszekrény fölé is szoktak tenni egy darabot, az indulás előtti utolsó ellenőrzés kellékeként. Ezt a funkciót értelemszerűen a nagyobb darabok képesek igazán ellátni. Bennük tetőtől talpig viszontláthatjuk magunkat. 

Sokak által ismert előnye, hogy a tereket is képes optikailag nagyítani, így, ha csak szerényebb méretű szobákkal rendelkezünk, használatával akkor is komfortosabban fogjuk érezni magunkat.